Linkuri accesibilitate

Partidă de şah politic la Bucureşti


Ruptură între cele două partide de guvernare după un atac la persoană

Miscarea de forta a premierului Emil Boc, care l-a demis pe ministrul de interne social-democrat Dan Nica pentru o afirmatie nedovedita, a provocat reala emotie nu doar pe scena politica, ci si in randul comentatorilor. In linii mari, presa pare sa fie de acord ca Partidul Social Democrat, respectiv liderul sau Mircea Geoana, a jucat foarte prost.

Emilian Isaila scrie in Adevarul ca ruptura dintre cele doua partide de guvernare, Partidul Democrat-Liberal si Partidul Social-Democrat, era inevitabila, cu cat se apropie mai mult alegerile prezidentiale. Prezenta pesedistilor in guvern i-ar fi procurat mari probleme de discurs favoritului cursei, Traian Basescu. “Liderii PSD au mutat slab – scrie Isaila. In loc sa pozeze in victime si sa atraga simpatia alegatorilor, au pornit un atac brutal la adresa sefului statului” acuzandu-l, nici mai mult nici mai putin decat ca ar avea probleme cu bautura. “Si uite-asa, in Romania, orice confruntare politica se transforma intr-un atac la persoana”, mai spune jurnalistul, care adauga ca PSD avea oricum o problema cronica la prezidentiale. Citam: “Nu poti sa defilezi cu Ion Iliescu cand se implinesc 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989”.

Mihai Palsu scrie pentru Ziua si afirma ca “domnul Mircea Geoana merge din greseala in greseala spre pierzania finala”. El devine pe zi ce trece “piatra de moara atarnata de gatul pesedeului”. Si in acest articol sunt criticate aspru declaratiile ireverentioase la adresa presedintelui Traian Basescu ale unor lideri foarte cunoscuti din PSD, respectiv Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei e singurul care evita sa avanseze vreun castigator in aceasta neasteptata partida de sah politic. Elena Vijulie se opreste la momentul pe care atat pemierul Emil Boc cat si prsedintele Traian Basescu l-ar fi ales, de comun acord, pentru a forta ruptura in aceasta subreda coalitie de guvernare. Pretextul oferit de ministrul de interne Dan Nica care a sugerat ca PDL ar pune la cale fraudarea alegerilor prezidentiale prin metoda “turismului electoral’, adica a deplasarii unor alegatori bine indoctrinati in alte circumscriptii decat cele de domiciliu. Un pretext subtire, socoteste comentatoarea, avnad drept unica valoare apropierea de prezidentiale. Mai demult, o rupere a coalitiei ar fi creat cu siguranta dificultati de gestionare a trebilor tarii.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG