Linkuri accesibilitate

29.09.99 - Premierul Sturza despre destituirea generalului Alexei


Premierul Ion Sturza
Premierul Ion Sturza

Conferință de presă a premierului Sturza.

29 septembrie 1999

Premierul Sturza despre destituirea generalului Alexei

Dan Ionescu: Astazi, premierul Ion Sturza a raspuns, in cadrul unui briefing intrebarilor numeroase privitoare la demiterea generalului Nicolae Alexei. Relateaza corespondenta noastra Eleonora Lisnic:

Situatia creata in ministerul de interne, ca rezultat al destituirii din fruntea Departamentului pentru combaterea Crimei organizate si a Corupţiei a generalului Nicolae Alexei şi invinuirile aduse ulterior de catre acesta ministrului de interne Victor Catan a fost discutata marti seara într-o şedinta inchisa de guvern. La aceasta au participat, şeful statului, Petru Lucinschi, preşedintele legislativului, Dumitru Diacov şi liderii tuturor grupurilor parlamentare. De menţionat ca grupul parlamentar al Frontului Popular Crestin Democrat a participat la şedinta în componenţă deplină, reamintind ca, potrivit regulamentului guvernului, orice deputat poate participa la şedintele cabinetului de ministri.

La conferinta de presa pe care a ţinut-o astazi, premierul Ion Sturza a declarat ca nu considera necesar sa intervina, pentru a-l determina pe ministrul de interne sa-şi revada decizia prin care l-a destituit pe generalul Alexei: „Eu aseara m-am exprimat, aşa, destul de dur, ca nu atit precum ciinele şi de-a Zarniţa trebuie lucrat in aceste chestiuni ci şi un pic cu capul. Noi cind încercam sa facem o dreptate, trebuie sa o facem nu in contul unei mari nedreptati pentru altcineva. In acelaşi timp vreau sa va spun ca, toate problemele organizării interne, destituirii şi instituirii unor funcţionari sau unor conducatori de departamente in ministerul de interne, tine de competenţa ministrului şi a colegilor lui din minister. Si, cel puţin, la momentul de astazi, guvernul şi eu, nu socotim ca s-ar putea interveni in decizia ministrului de interne. Daca cineva nu este de acord cu aceasta decizie, n-are decit sa se adreseze în instantele judecatoreşti pentru a-şi restabili onoarea sau restabili alte chestii.”

Intrebat de unii dintre ziaristi daca va accepta sa contrasemneze un eventual decret al preşedintelui Lucinschi privind destituirea din functie a ministrului de interne Victor Catan, şeful cabinetului de ministri a declarat ca, potrivit constituţiei, doar premierul poate pune problema destituirii unui ministru. Ion Sturza a mai declarat ca Alexei a adus invinuiri reprezentantilor tuturor puterilor in stat, depăşindu-şi competenţele.

Intrebat cum comenteaza declaratia ministrului securitatii nationale, Valeriu Pasat care aprecia ca, partial, invinuirile aduse de Alexei corespund adevarului, premierul Ion Sturza a spus: „Eu am spus ca tot ce adeclarat domnul Alexei este lipsit de temei. Tot ce a spus domnul Alexei în şedinta inchisa a parlamentului, apropos, dumnealui a iesit cu mult dupa confidenţele lui personale şi dupa legislatia in vigoare in ceea ce priveşte informaţia operativa, sunt multe, deci ceea ce.. este o situatia aberanta şi aseara toti au menţionat-o. Ceea ce este inca in presupuneri a fost dat ca fapt. Si, deci, tot ce a fost declarat, stenograma respectiva va fi controlat foarte minuţios de procuratura generala. Domnul procuror general, poate lumea sa spuna, a promis ca ia la control personal toate declaratiile respective, pentru ca a fost acuzat tot statul nostru. Nu exista vreo institutie de stat care astazi n-a fost nominalizata. Eu cred ca nu exista nici un demnitar de stat care n-a fost nominalizat de catre domnul Alexei. De aceea, eu inca o data va spun, va fi un proces, va fi o estimare foarte şi foarte transparenta şi profesionala impusa de noul procuror general al Republicii Moldova in care eu am toata increderea.”
XS
SM
MD
LG