Linkuri accesibilitate

Premierul Boc cere demisia ministrului de interne - PSD ameninţă cu părăsirea coaliţiei


Ministrul de interne Dan Nica
Ministrul de interne Dan Nica

O eventuală criză de guvern ar putea produce un blocaj total inoportun

Inca neoficiala, campania electorala din Romania face totusi victime. Premierul roman a cerut capul ministrului de interne, socialistul Dan Nica, dupa ce acesta a declarat ca pentru 22 noiebrie, data stabilita a alegerilor prezidentiale nu mai exista de inchiriat nici un microbuz sau autocar. Ministrul de interne a incercat de fapt sa spuna ca partenerii de coalitie: democrat-liberalii s-ar pregati sa apeleze la metoda turismului electoral, o forma traditionala de mita electorala care se practica la alegerile din Romania.

Premierul democrat-liberal le-a cerut astazi socialistilor sa nominalizeze in urmatoarele 24 de ore un nou ministru al internelor. Nu este inca foarte clar daca socialistii au fortat nota pentru a declansa iesirea lor de la guvernare sau daca pur si simplu ministrul de interne a facut pur si simplu o gafa, luindu-se dupa o informatie falsa primita la birou. Transportatorii romani au reactionat imediat si au spus ca nu au comenzi speciale pentru 22 noiembrie. Purtatorul de cuvint al socialistilor, Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca socialistii vor ramine la guvernare doar daca premierul Emil Boc decide sa nu-l mai remanieze pe ministrul internelor.

Socialistii i-au dat premierului 24 de ore de gindire si intre timp fruntasii lor din toata tara au venit la Bucuresti pentru a decide ce e mai bine pentru partid. Pentru socialisti ar fi mai profitabil sa iasa de la guvernare, sa-l lase pe democrat liberalii cu care se afla in coalitie sa-si asume criza economica si toate erorile guvernarii si apoi sa-i acuze ca l-au remaniat pe ministrul lor de interne pentru a putea controla procesul electoral. Liderii de opinie ai socialistilor au declarat deja ca vor iesirea de la guvernare dar potrivit unor surse seful formatiunii, Mircea Geoana prefera raminerea la guvernare, la fel ca dealtfel multi dintre baronii partidului, care nu s-au refacut inca financiar dupa patru ani de opozitie. Guvernul de coalitie din Romania, format din socialisti si democrat-liberali, are o sustinere parlamentara de 70 la suta, iar cele doua partide au o pondere egala.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis celor doua partide sa-si bage picioarele in apa rece pentru a lua deciziile cele mai echilibrate dar deocamdata nici socialistii, nici democrat-liberalii nu vor sa cedeze. Pe de alta parte o eventuala criza de guvern in aceasta perioada ar putea produce un blocaj, fiindca economia continua sa scada, numarul de someri creste si Romania are nevoie de stabilitate politica pentru a accesa banii de la Fondul Monetar International. In orice caz nervozitatea din coalitia de guvern ar putea incuraja si mai mult absenteismul care se prefigureaza la alegerile prezidentiale din Romania.
XS
SM
MD
LG