Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american anunţă iniţierea programului COMPACT pentru Moldova


Ambasadorul american Chaudhry şi premierul Filat, 28Sept2009
Ambasadorul american Chaudhry şi premierul Filat, 28Sept2009

În cadrul programului urmează să fie alocaţi 262 milioane de dolari pentru reparaţia drumurilor şi crearea sistemelor de irigare în agricultură

După ce, acum două săptămâni, Ambasada Statelor Unite la Chişinău a anunţat încheierea Planului Prelimiar pe ţară pentru Republica Moldova, care constituie o parte din Programul Guvernului american „Provocările Milleniului” şi prevede sprijin în combaterea corupţiei, astăzi ambasada a anunţat iniţierea programului de finanţare Compact pentru Republica Moldova. El vizează două domenii prioritare: infrastructura drumurilor şi crearea unui sistem dezvoltat de irigare în agricultură.

Ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry şi premierul Vladimir Filat au anunţat astăzi că consiliul Corporaţiei „Provocările Milleniului” a aprobat recent iniţierea programului „COMPACT” pentru Moldova. Evenimentul survine după finalizarea unei etape intermediare care a constat în evaluarea necesităţilor de dezvoltare. Astfel, în cadrul programului COMPACT urmează să fie alocaţi 262 milioane de dolari pentru reparaţia drumurilor şi crearea sistemelor de irigare în agricultură – două domenii selectate de comun acord cu autorităţile Moldovei.

Ambasadorul american Chaudhry şi premierul Filat
Însă până la semnarea acordului de finanţare trebuie făcuţi câţiva paşi, a explicat ambasadorul Asif Chaudhry: „Primul pas pe care trebuie să-l facem este procedura de notificare a Congresului SUA cu privire la acest suport. Această procedură care durează 15 zile, deja a fost iniţiată şi 15 zile expiră la 6 octombrie. Dacă până atunci nici un congresman nu va avea obiecţii, vom începe negocierile cu Guvernul. Ele durează de obicei o săptămână, apoi vom trimite pachetul de documentele la Consiliul MCC pentru aprobare definitivă şi apoi consiliul va lua decizia finală. După finalizarea acestei etape facem notificarea finală a congresului Statelor Unite şi deja putem semna acordul”.

Primul ministru Vladimir Filat a dat asigurări că structurile guvernamentale „se vor mişca repede” pentru a semna acordul de finanţare până la sfârşitul acestui an: „Şirul paşilor care urmează să-i facem vedeţi că este unul foarte mare, însă finalitatea, procesul de semnare a acordului urmează să aibă loc nu ai târziu de sfârşitul acestui an”.

Finanţarea programului „Compact” este al doilea ajutor financiar anunţat de Guvernul Statelor Unite după instaurarea noii guvernări la Chişinău. Săptămâna trecută ambasadorul american a semnat cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, un acord suplimentar de finanţare a reformelor în domeniul justiţiei şi organelor procuraturii în valoare de 1,4 milioane de dolari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG