Linkuri accesibilitate

Parcul-gunoişte


Asta să fie Moldova noastră profundă ?

Parcul despre care vorbesc astăzi ar fi fost un loc agreabil, foarte bun pentru plimbări odihnitoare dacă nu s-ar fi transformat în ultimii ani într-o gunoişte.

Declinul spaţiului verde a început în zorii tranziţiei cînd baia publică de pe teritoriul lui a fost închisă. Acum clădirea aceea nu mai are instalaţii de îmbăiere şi e o ruină în care se adăpostesc boschetarii. Treptat, oamenii din vecinătate au început să arunce gunoaiele în parc. Probabil, tomberoanele deveniseră neîncăpătoare. La început, o făceau pe furiş şi pe înserate. Acum nu se mai sinchisesc. Gospodine rumene aruncă pungile cu resturi de mîncare în parc fără nici o jenă, fără pic de frică. Nu are cine să le pedepsească.

Aşa că acel spaţiu verde arată acum lamentabil, e în fapt o gunoişte neautorizată. Uneori, ce-i drept, alţi oameni din aceeaşi vecinătate organizează cîte un subotnik şi adună gunoaiele din parc. Însă, implacabil, spaţiul verde este apoi din nou murdărit de oamenii iresponsabili şi ignoranţi.
Trec mai mereu pe lîngă acele mormane de gunoaie puturoase, împrăştiate prin parcul muribund. Simt de fiecare dată cum un fior dezagreabil îmi străbate şira spinării.

Asta să fie Moldova noastră profundă? Ăştia să fie oamenii cu care ne făurim viitorul nostru luminos?
XS
SM
MD
LG