Linkuri accesibilitate

Reacții la știrea despre instalația secretă iraniană de îmbogățire a uraniului


Imagine de satelit a instalațiilor suspecte de la Qom.
Imagine de satelit a instalațiilor suspecte de la Qom.

Iranul amenințat cu sancțiuni mai severe după dezvăluirea instalației nucleare de la Qom.

Criza nucleara iraniana se adinceste odata cu acuzațiile formulate de lideri din Statele Unite, Marea Britanie si Franta ca Teheranul ar avea o instalatie secreta de imbogatire a uraniului, linga vechiul centru religios, Qom. Despre reactiile partilor în corespondența lui Valeriu Sela de la Washington:

Pina acum Iranul sustinea ca singura instalatie de imbogatire a uraniului este cea de la Natanz, aceasta fiind deschisa inspectiilor internationale. Dar dezvalurile facute de Barack Obama, Gordon Brown si Nicolas Sarkozy modifica datele problemei, acum cind din Israel sosesc semnale ca un atac impotriva facilitatilor iraniene ar putea deveni o optiune.

Initial presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad a negat informatia. Surse occidentale spun ca fabrica de la Qom nu este operationala, dar ca poate adaposti circa 3,000 de centrifuge, care pot genera suficient uraniu pentru a produce c. O oficialitate americana a comentat ca numarul de centrifuge nu indica uz in interes energetic ci imbogatirea de uraniu, in scopuri militare. Sursa a adaugat ca Iranul nu este pentru moment in posesia unei arme nucleare, spunind doar ca fabrica nou descoperita ofera Teheranului mai multe optiuni.

Dupa ce a declarat ca Statele Unite datoreaza Iranului scuze pentru aceste alegatii, Ahmadinejad si-a moderat tonul, spunind ca este dispus sa ofere inspectorilor internationali acces la instalatiile de la Qom. Din perspectiva lui Barack Obama, stirea usureaza misiunea de a cere sanctiuni mai aspre impotriva regimului iranian daca acesta nu sisteaza operatiunile de imbogatire a uraniului. In acest context, convorbirile de la Geneva intre iranieni si reprezentanti a sase puteri intre care Statele Unite, Marea Britanie si Rusia devin acum mai incordate.

Presedintele Sarkozy a spus ca pina in decembrie, Iranul va trebui sa prezinte dovezi clare ca nu produce armament nuclear. Intre sanctiunile avute in vedere se numara si interzicerea livrarilor de petrol rafinat catre Iran ceea ce are potentialul de a slabi regimul, lovind insa si in populatie. Iranienii recunosc ca fabrica exista dar spun ca intentioneaza sa foloseasca energia atomica in scopuri pasnice, o afirmatie pusa la indoiala de serviciile secrete din Occident. Oficialitati americane sustin ca se stia despre fabrica de la Qom de citeva luni si ca presedintele Obama a fost informat inainte de a prelua functia.
XS
SM
MD
LG