Linkuri accesibilitate

Referendumul ca instrument electoral


Preşedintele Traian Basescu
Preşedintele Traian Basescu

Timp de cinci ani, Traian Băsescu nu a găsit oportun să organizeze plebiscitul

Referendumul pentru transformarea parlamentului romanesc dintr-unul cu doua camere intr-unul monocameral anuntat de presedintele Basescu pentru ziua alegerilor prezidentiale este criticat din trei perspective: de pe pozitii ideologice de adversarii sai socialisti si liberali; din punct de vedere etic de analistii politici si politologi si din perspectiva pragmatica de catre specialistii in drept constitutional. Mentorul socialistilor, Ion Iliescu si seful liberalilor Crin Antonescu recurg de pilda la acelasi argument: reducerea parlamentului romanesc la o singura camera inseamna revenirea la Marea Adunare Nationala din perioada comunista, in care parlamentul era practic o institutie decorativă, care punea in practica directivele partidului-stat. “Este o simplificare periculoasa” a spus socialistul Ion Iliescu, fost nomenklaturist in perioada comunista. “Traian Basescu nu are curaj sa se prezinte la alegeri decat ascuns in spatele unui demers populist” considera si presedintele liberalilor, in vreme ce nationalistul Vadim Tudor nu se dezminte si clameaza ca presedintele Romaniei vrea sa transforme parlamentul intr-o “garsoniera”.

Adversarii presedintelui Traian Basescu s-au grabit sa critice propunerea lui de restringere a parlamentului, desi potrivit sondajelor peste 60 la suta dintre romani sustin trecerea de la un parlament cu doua camere la unul cu o singura camera. In acelasi timp insa politologii si comentatorii politici, chiar si unii dintre cei care il sustin pe seful statului roman, considera ca nu este etic sa vina cu un referendum care sa aiba loc in ziua alegerilor prezidentiale, fiindca acest lucru ii da un avantaj net si ca, practic, Traian Basescu a avut la dispozitie cinci ani pentru a organiza o consultare populara de acest fel.

Mai mult, expertii in drept constitutional, care au lucrat la Raportul Comisiei prezidentiale privind revizuirea Cnstitutiei reamintesc ca acest document ajunge la concluzia ca "monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinţe de tiranie a majorităţilor politice", desi are o serie de avantaje care tin de costuri mai mici, eficienta legislative si este adecvat ideii de unitate a natiunii.

In ciuda acestor critici si a opozitiei vadite a parlamentarilor, care vor sa pastreze o institutie greoaie, in care romanii nu au incredere si care s-a pus adesea de-a curmezisul democratiei, inclusiv prin blocarea dosarelor de mare coruptie, presedintele Romaniei se bazeaza pe sprijinul popular si pe prerogativele sale care ii permit sa organizeze un referendum chiar daca parlamentul se opune. Este deocamdata atuul sau in cursa electorala, dar si modalitatea de a mobiliza electoratul la vot, in conditiile in care scandalurile din ultimii ani i-au indepartat pe romani de politica.
XS
SM
MD
LG