Linkuri accesibilitate

România liberă salută numirea lui Iurie Leancă la externe


Cotidianul îl numeşte pe Serghei Narîşkin "sol de pace trimis la Chişinău"

Cotidianul relateaza despre vizita sefului adiministratiei prezidentiale de la Moscova, Serghei Nariskin, si o face sub titlul Rusia isi trimite primul sol de pace la Chisinau. Sunt trecute in revista declaratiile si temele abordate, cu precizarea ca vizita a avut loc cu doua saptamani inainte ca in Moldova sa descinda chiar presedintele rus Dimitri Medvedev.

Romania libera a preferat subiectul prezentarii noului cabinet in Parlamentul de la Chisinau. Despre cel propus la functia de ministru de externe, Iurie Leanca, ziarul spune ca reprezinta cea mai buna solutie pentru deblocarea relatiilor cu Romania. Perioada 1998-2000, cand Leanca a ocupat aceeasi functie, relatiile bilaterale au cunoscut un maxim, pana foarte aproape de semnarea unui tratat bilateral – sustin specialistii, la care face referire Romania libera. Analistul rus Stanislav Bielkovski este prezent in acest articol cu opinia ca Moldova nu va putea intra in Uniunea Europeana decat ca facand parte din Romania, iar acest lucru poate fi considerat posibil intr-un interval de circa 10 ani.

Componenta guvernului, cu tot cu cei patru vicepremieri, este prezentata in Gardianul, unde de asemenea se aminteste de telegrama de felicitare trimisa presedintelui interimar Mihai Ghimpu de liderul social-democratilor romani Mircea Geoana. Acesta din urma s-a referit la “natiunile noastre surori”, iar semnatarul articolului din Gardianul comenteaza: “ca si cum moldovenii si romanii ar fi doua natiuni separate! Mircea Geoana ori nu citeste ce trimite, ori mesajele sale se fac la Moscova”.

Presa de la Bucuresti ilustreaza astazi din plin si agitatia declansata de initiativa presedintelui Traian Basescu de a organiza o consultare publica simultan cu alegerile prezidentiale. Tema referendumului: trecerea la un parlament unicameral, cu limitarea numarului de parlamentari la 300. Daca Romania libera grupeaza reactii politice, Evenimentul zilei publica un comentariu-avertisment: Silviu Sergiu le spune cititorilor sai ca votul in favoarea propunerii presedintelui ar putea fi inutil. Schimbarea constitutiei este un proces greoi si de durata. Mai mult insa, acordul populatiei ar fi si nepotrivit, pentru ca, socoteste jurnalistul, Traian Basescu n-ar urmari reformarea legislativului, ci doar sprijinul popular in scrutinul prezidential programat pentru luna noiembrie.
XS
SM
MD
LG