Linkuri accesibilitate

25.09.99 - Alin Teodorescu despre sondajele de opinie


Alin Teodorescu
Alin Teodorescu

„Oameni, destine, istorie” - credibilitatea sociologiei românești

25 septembrie 1999

Oameni, destine, istorie” - o emisiune de Mircea Iorgulescu.

Alin Teodorescu, sociolog, profesor universitar, a infiintat IMAS)


O discuţie despre credibilitatea sondajelor de opinie in Romania.
Sondajele de opinie, mai ales barometrele care indica intenţiile de vot sau popularitatea partidelor sunt peste tot contestate, este de părere Alin Teodorescu, în primul rând de cei care sunt în scădere.

In ce priveşte credibilitatea şi fiabilitatea sondajelor, Alin Teodorescu susţine că tehnic, s-au făcut progrese imense în ultimii 60 de ani. Dacă totusi apar greşeli sau sondajele sunt departe de rezultatele finale ale unui vot, aceste probleme se datorează factorului uman.

La 10 ani de la revoluţie, în România există peste 20 de institute de cercetare a pieţei şi opiniei publice, spune Alin Teodorescu. Spre deosebire de alte ţări fost comuniste, piaţa românească este dominată de institutele cu capital autohton. Explicatia ar fi că nivelul sociologilor români a fost suficient de ridicat pentru a face faţă competiţiei străine, apărută în ţară imediat după decembrie 1989 (deşi facultatea de sociologie fusese desfiinţata din 1977).

Într-o discuţie despre stânga şi dreapta politică, Alin Tedorescu observa ca unul din paradoxurile anilor 90 este că stînga a fost mult mai activă în a face privatizări (exemplul Franţei) în comparație cu dreapta ezitantă.
XS
SM
MD
LG