Linkuri accesibilitate

Guvernele de algoritm și chestiunea miniștrilor contestați


Valentin Dolganiuc
Valentin Dolganiuc

Interviu cu Valentin Dolganiuc, fost vice-premier în perioada Alianței pentru Democrație și Reforme

Premierul demnat, Vlad Filat va prezenta azi în plenul Parlamentului componenţa Executivului şi programul său de guvernare. Ieri lista viitorilor miniştri a fost prezentată biroului permanent. Portofoliile au fost împărţite între partidele din Alianţă, la bază fiind pus criteriul politic şi cel al profesionalismului, aşa cum susţine premierul Vlad Filat. Se mai ştie că în actualul Guvern vor activa 4 vicepremieri - pentru reintegrare, pentru integrare europeană, pentru economie şi pentru probleme sociale.

Oponenţii noii puteri de la Chişinău au reproşat Alianţei pentru Integrare Europeană că formează un Guvern conform unui algoritm ce are la bază ponderea fiecărui partid din Parlament. Acelaşi principiu a stat la baza formării Guvernului Sturza de la sfîrşitul anilor 90, un principiu care a făcut din acel Executiv prizonierul divergenţelor dintre partidele membre Alianţei pentru Democraţie şi Reforme. Cum pot fi evitate greşelile guvernării de atunci de către actuala guvernare, îl vom întreba acum pe Valentin Dolganiuc, fost vicepremier în Guvernul Ciubuc II
.

Elena Cioina: Domnule Dolganiuc, credeţi că Guvernul Sturza a picat că era susţinut de mai multe partide şi nu de unul singur?

Valentin Dolganiuc: Vreau să fac o precizare. Am fost vicepremier în Guvernul Ciubuc II, care a fost o consecinţă a acelei guvernări a Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, care avea trei componente – era vorba de Conveţia Democratică din Moldova, de Partidul Forţelor Democratice şi de Miscarea pentru o Moldova Democratică şi Prosperă, condusă de Dumitru Diacov, care era un partid care l-a susţinut pe Petru Lucinschi în campania electorală din 1996. Ceea ce a urmat, Guvernul Sturza, de la ei au plecat doar repzentanţii Partidului Popular Creştin Democrat, de aceea Guvernul Ciubuc II a fost de asemeni un Guvern de algoritm, ceea ce a urma a fost Guvernul Sturza care a preluat acel Guvern, dar dacă e să ne referim la acele avantaje sau greşeli care au fost şi care în nici un caz nu trebuie să fie repetate de actualul Guvern, ar trebui să spunem cîteva lucruri. În primul rînd un Guvern de coaliţie este un mariaj impus de către rezultatele alegerilor, deci aceasta este voinţa electoratului şi acest lucru se întîmplă în toată lumea, cînd un partid nu acumulează majoritatea parlamentară. Un exemplu este Germania, unde vedeţi ce se întîmplă şi vedem că aliaţii participă cu candidaţi diferiţi la alegerile actuale din Germania.

Radu Benea: Domnule Dolganiuc, dar totuşi la baza acelui Guvern a stat un algoritm politic. Cum a funcţionat el, mai ales pe orizontală, pentru că şi acolo s-a aplicat un algoritm politic.

Valentin Dolganiuc: Într-adevăr, un Guvern de coaliţie are două faţete – cea vizibilă care se numeşte eficienţă şi cea invizibilă care se numesc partidele politice. Şi aceste două componente, dacă cea vizibilă, eficienţa Guvernării, se va pronunţa electoratul peste 4 ani, iar în prim-plan va fi cel care e în fruntea Guvernului sau partidul politic pe care-l reprezintă, faţeta invizibilă e un pic mai dificilă, adică jocurile de culoar sau înţelegerile în culoare ale Partidelor Politice şi greşelile care ar putea interveni sunt unele candidaturi impuse de partidele politice care în ultimă instanţă pot duce la ineficienţă şi lips de profesionalism. În ultimă instanţă primul ministru este un antrenor care trebuie să încropeze o echipă eficientă de guvernare. Ceea ce trebuie să se înţeleagă din start este faptul că partidele politice nu trebuie să impună candidaturi ineficiente. Nu există persoane care nu pot fi înlocuite de către altele.

Radu Benea: Dar la nivel de miniştri e oarecum justificată formula reprezentării politice. Sigur, criteriul profesionalismului este şi el foarte important. Ar trebui această formulă, pentru că acum se duce o oarecare dispută în acest sens cu privire la Alianţa pentru Integrare Europeană să fie extinsă şi pe orizontală acest algoritm politic.

Valentin Dolganiuc: Este decizia partidelor politice.

Radu Benea: Și în ADR cum a funcţionat orizontala?

Valentin Dolganiuc: Ceea ce a fost în ADR, pot să zic aşa, a fost o echipă care nu a fost funcţională din mai multe considerente şi în primul rînd din simplu motiv că cei care au determinat, fiecare în parte şi cei care deţineau majoritatea au încercat să-i fenteze pe ceilalţi.

Elena Cioina
: Și noul Guvern care vine acum pare capabilă să reziste în timp şi să-şi menţină suportul inclusiv cel parlamentar să-şi facă treaba aşa cum se cuvine?

Valentin Dolganiuc: Eu sper ca istoria să nu se repete, pentru că dacă se repetă, se repetă ca o farsă şi atunci se va întîmpla ceea ce s-a întîmplat cu Alianţa pentru democraţie şi reforme. Eu mizez foarte mult şi nu doar eu, ci şi societatea civilă, toţi cei care au votat schimbarea în R. Moldova doresc ca acest Guvern să se menţină cît mai mult timp şi priorităţile care au fost anunţate de către această Alianţă sunt plauzibile, sînt aşteptate de societate. În primul rînd democratizarea societăţii, alungarea fricii, fiindcă vedem la fiecare pas că oamenilor le e frică. Au plecat mulţi de aici nu de bună voie în primul rînd şi prin această democratizare se va ajunge la decomunizarea societăţii, dar pentru aceasta trebuie să fie pusă în capul mesei supremaţia legii şi nu interesele personale ale unui partid, ale unui ministru sau a unui grup care are anumite interese. Şi nu în ultimul rînd trebuie să fie protecţia socială, acea protecţie socială care lasă de dorit mult în R. Moldova.

Elena Cioina: Domnule Dolganiuc, dar deja sunt cîţiva miniştri care sunt contestaţi de opinia publică. N-ar putea acest lucru slăbi din start poziţiile noului Guvern?

Valentin Dolganiuc: Eu în primul rînd aş vrea să dau un sfat, dacă cineva vrea să asculte sfaturile unor persoane care au fost în anumite situaţii ca partidele politice să nu insiste cu orice preţ ca un candidat al lor sau altul care este contestat şi care se ştie că sunt persoane mai mult sau mai puţin ineficiente, au avut anumite greşeli sau s-au poticnit pe parcursul anilor, să nu insiste deci ca aceste persoane să ocupe aceste funcţii. Pot veni şi cu alte candidaturi, pentru că partidele politice au în echipele lor şi alte persoane.
XS
SM
MD
LG