Linkuri accesibilitate

1989 - Criza Trabanturilor est-germane la Praga


Celebrul Trabant est-german revenit la Picnicul european de la Sopron
Celebrul Trabant est-german revenit la Picnicul european de la Sopron

1525 de Trabanturi abandonate de turiști est-germani refugiați în ambasada Germaniei Federale, la Praga, în septembrie 1989, au dat bătaie de cap poliției cehoslovace

Prăbuşirea comunismului european în urmă cu 20 de ani a avut episoade rămase celebre, ca dărâmarea Zidului Berlinului sau executarea sumară a lui Ceauşescu, dar şi unele mai puţin cunoscute. Unul dintre ele s-ar putea numi Criza Trabanturilor, s-a petrecut la Praga şi este rememorată pe scurt de Mircea Ţicudean.

În urmă cu exact 20 de ani, în ultima săptămână din septembrie, şefii comunişti ai Cehoslovaciei se chinuiau să îndepărteze din centrul Pragăi sutele de maşini abandonate de turiştii est-germani care săriseră gardul ambasadei Germaniei de Vest, ca să ajungă-n Occident. Pentru comuniştii cehoslovaci, faptul că nemţii de est săreau gardul spre vest tocmai la Praga era motiv suficient de durere de cap. Maşinile rămase în urma „RDG-iştilor” complicau situaţia şi mai mult.

O demonstrează mai multe dosare din arhiva „Securităţii” cehoslovace, StB, scoase la lumină de presa de astăzi. Din ele aflăm printre altele că ambasada vest-germană, care adăpostea mii de refugiaţi în corturi, mai trebuia şi să plătească pentru îndepărtarea Trabanturilor părăsite de fugari în preajma clădirii. Trabanturile erau însă peste tot şi foarte multe. Dintr-un protocol al poliţiei rutiere pragheze din 9 octombrie 1989 rezultă că până la acea dată fuseseră îndepărtate de pe străzile capitalei 1525 de maşini abandonate de est-germani.

La ora când poliţia comunistă cehă raporta aceste cifre, miile de est-germani din curtea ambasadei vest-germane se aflau deja departe, în Germania Occidentală. Ştirea bună le fusese adusă personal în seara zilei de 30 septembrie, în balconul ambasadei de la Praga de ministrul vest-german de externe, Hans-Dietrich Genscher. Miile de est-germani obosiţi de zile şi săptămâni de incertitudine şi de viaţă improvizată nici n-au mai aşteptat ca Genscher să-şi termine anunţul, izbucnind în urale şi unii în lacrimi când au auzit cuvântul „ausreisen”- „plecare”.

Astăzi, după 20 de ani, în curtea ambasadei germane din Praga se află statuia aurită a unui Trabant în rolul de neaşteptat simbol al eliberării. Nimeni nu ştie exact câte Trabanturi au fost abandonate la Praga, câte s-au întors în RDG şi câte au ajuns acasă când nu mai era nici o RDG. Pentru Trabanturi şi pentru stăpânii lor venise timpul schimbării.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG