Linkuri accesibilitate

Populaţia Moldovei scade cu 8 mii de persoane anual


Boris Gâlca (Fondul ONU pentru populaţie)
Boris Gâlca (Fondul ONU pentru populaţie)

Majoritatea absolută a tinerelor familii se limitează la naşterea unui singur copil - necesitatea unei strategii în securitatea demografică

Boris Gâlcă: Pe parcursul ultimilor 10 ani, avem un declin demografic. Începând cu anul 2001, şcoala din R.Moldova a pierdut, practic,fiecare al treilea elev.

Valeria Viţu: Autorităţile de la Chişinău au tot declarat că susţin natalitatea, tinerele familii pentru a concepe cât mai mulţi copii. De ce totuşi rata natalităţii este în descreştere?

Boris Gâlcă: Cu regret, până în prezent, clasa politică de la Chişinău niciodată nu a avut nici un angajament faţă de politicile demografice. Astăzi, Institutul Familiei în R.Moldova semnalează o schimbare nu tocmai bună. Majoritatea absolută a tinerelor familii se limitează la naşterea unui singur copil sau amână naşterea primului copil. Devine mai „bătrână” vârsta la care tinerii decid să se căsătorească. În prim plan, deseori, sunt priorităţile materiale – cariera profesională, apartament, casă, maşini şi copilul pe ultimul loc. Până în anul 1986, Moldova a înregistrat circa 90-95 de mii de naşteri anual iar pe parcursul ultimilor 5 ani, deja numărul s-a stabilizat în jur la 37 de mii.

Valeria Viţu: Un motiv ar fi şi că mulţi tineri sunt plecaţi peste hotare?

Boris Gâlcă: Migraţia este unul din factorii care afectează fertilitatea. Uitaţi-vă în anul 2009 - avem semne ferme că natalitatea creşte cu aproape 700 de persoane faţă de anii precedenţi. Este, de fapt, o eroare. Acea generaţie a anilor 80 acum a ajuns să se căsătorească. Primul copil se naşte în familie din dragoste şi acest lucru este foarte important, deosebit şi frumos. Problema se pune la conceperea celui de-al doilea sau chiar al treilea copil în familie. Republica Moldova are nevoie astăzi de o strategie naţională în securitatea demografică.

Valeria Viţu: Apropo, s-a vorbit mai mult timp despre crearea unui Institut al Demografiei. S-a făcut ceva în acest sens?

Boris Gâlcă: Aici vroiam să ajung. Republica Moldova este unica ţară din Europa care nu are o instituţie specializată care ar gestiona datele demografice. Studiile ONU arată că în anul 2050, populaţia R.Moldova se va micşora cu un milion de persoane.

Valeria Viţu: Ce ar putea face noua guvernare, pe termen scurt şi lung, pentru a stopa acest declin?

Boris Gâlcă: Avem o mare încredere că noua clasă politică de la Chişinău va fi mai receptivă şi va trata prognozele demografice, stategiile şi politicile demografice respectiv - prin diferite pârghii sociale şi economice. În primul rând, prin facilităţi „prietenoase” pentru familiile tinere, uşor de accesat şi nu doar declarative.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG