Linkuri accesibilitate

Schimbul de replici Titus Corlăţean - Grigore Petrenco


Tania Radu
Tania Radu

Adevărul istoric nu poate fi modificat

Ziarul Adevarul anunta intr-o scurta stire ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana sunt pe punctul de a definitiva echipa guvernamentala. Este enuntata si pretentia comunistilor de a prelua conducerea Serviciului de Informatii si Securitate, a Comisie Electorale Centrale si a Curtii de Conturi, cu tot cu raspunsul dat de premierul desemnat Vlad Filat: aceste institutii ar tebui depolitizate.

Cotidianul a ales noutatea ca fiii fostului consilier al lui Vladimir Voronin, Sergiu Mocanu, au parasit Ambasada Romaniei de la Chisinau, dupa ce Curtea de Apel a decis sa comute masura arestarii lor in arest la domiciliu pentru zece zile. Ziarul de la Bucuresti reaminteste ca cei doi tineri, care sunt si cetateni romani, sunt acuzati de a fi agresat o persoana intr-o discoteca. Ei s-au refugiat in urma cu aproape un an in Ambasada romana. Autoritatile de la Bucuresti au refuzat extradarea lor catre autoritatile de la Chisinau, pe motiv ca nu exista un acord bilateral privind extradarea reciproca a propriilor cetateni. Sergiu Mocanu este citat cu multumiri aduse guvernului de la Bucuresti pentru ca, spune el, a reactionat cu calm si intelepciune la provocarile unui regim antiromanesc, sprijinindu-si cu demnitate cetatenii.

Ieri spre seara, editia electronica a ziarului Romania libera a inserat schimbul de replici, purtat la o televiziune din Republica Moldova, dintre deputatul comunist Grigore Petrenco si presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean. Petrenco a recunoscut ca limba moldoveneasca este una si aceeasi cu limba romana, dar a insistat ca “asa se numeste ea in Moldova” si “nu trebuie sa vina niciun inspector strain sa ne indice ce limba vorbim si ce actiuni sa intreprindem”. “Fiecare este liber sa spuna ce limba vorbeste, dar adevarul istoric nu poate fi modificat” – a fost raspunsul lui Titus Corlatean. Potrivit Romaniei libere, Grigori Petrenco a acuzat Romania de lipsa de respect, pentru ca este singurul stat european care nu recunoaste existenta moldovenilor si nu inregistreaza diaspora moldoveneasca.
XS
SM
MD
LG