Linkuri accesibilitate

Ineficiența sistemului de subvenții în agricultură


Reportaj la Hîncești.

Probleme au nu doar viticultorii. E problematic întreg sistemul agricol. Să luăm de exemplu subvenţiile oferite de către stat în acest domeniu. Experţii spun că procedura prin care sunt oferite ajutoarele e netransparentă şi face ineficient întreg sistemul. A încercat să lămurească lucrurile colega noastră, Diana Răileanu, care a fost ieri la Hînceşti şi a stat de vorbă cu agricultorii care primesc ajutoarele cu întîrziere.

Mai mulţi agricultori din Hânceşti mi-au spus că pe lângă faptul că subvenţiile din partea statului sunt mici, acestea sunt distribuite cu o întârziere de o jumătate de an sau chiar un an.

Elena Pașcan
Elena Paşcan, angajata unei asociaţii pomicole, spune bunăoară că din lipsă de bani, patronul ei nu poate să culeagă merele din livezi: „Face donaţii. Cheamă şcolile internat care dispun de transport să vină să le culeagă. Anunţă oamenii din sat să strângă merele. Lui nu-i rămâne nimic”.

Mihai Gribincea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Hânceşti spune că din cauza nerambursarii la timp a subvenţiilor, agricultorii se văd nevoiţi să-şi abandoneze afacerile.
„Oamenii în agricultură stau fără salarii mai mult de jumătate de an. Noi stăm cu conturile blocate. Statul ne este dator pe TVA la rambursare. Mie, de exemplu, are să-mi întoarcă 160 de mii. Eu îs dator cu 100 de mii. Pentru o sută de mii eu stau blocat. Am trei luni de zile de când nu pot să-mi deblochez conturile. Despre care agricultură vorbim?”
Mihai Gribincea


Unul din motivele care fac ca sistemul de subvenţionare în agricultură să fie ineficient ar fi lispa transparenţei a modului în care sunt repartizaţi banii, sugerează Viorel Chivriga, expert IDIS-Viitorul. El aduce şi un exemplu:
„În 2006 Agenţia Apele Moldovei a alocat nişte resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor pentru irigaţie. Astea au fost repartizate prin intermediul unui regulament care a afost aprobat printr-un ordin al ministerului agriculturii, dar care n-a fost publicat în Monitorul Oficial. E o gravă încălcare a legii”.

Expertul observă o creştere a restanţelor la achitarea subvenţiilor. Bunăoară, spune el, o bună parte din subvenţiile pentru anul 2007 au fost onorate abia în luna iulie a acestui an: „Sunt ţărani care ca să primească nişte subvenţii pot aştepta şi un an întreg. În anul curent, restanţele la subvenţii au întrecut suma de 100 de milioane lei. Nu este şi corect ca să promiţi oamenilor, ca să aprobi prin lege un fond de subvenţionare într-o mărime oarecare şi să fii incapabil să aloci subvenţiile la timp ”.

Viorel Chivriga
Pentru a face mai eficient sistemul de subvenţionare, Viorel Chivriga recomandă crearea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, care ar concentra toate mijloacele financiare care vin în agricultură. In opinia lui aceasta ar diminua numărul de ministere şi agenţii responsabile de gestionarea banilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG