Linkuri accesibilitate

Chestiunea iraniană a dominat la convorbirile Obama-Medvedev de la New York


Președinții Medvedev și Obama la New York
Președinții Medvedev și Obama la New York
Care au fost principalele teme abordate la New York, de presedintii Statelor Unite si Rusiei ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Observatorii politici remarca faptul ca presedintele Rusiei, Dmitry Medvedev a lasat o portita deschisa, la ideea enuntata de Barack Obama ca Iranului i-ar putea fi impuse noi sanctiuni daca nu renunta la programul sau nuclear. “Sanctiunile aduc rar rezultate, dar in anumite situatii sanctiunile sint inevitabile” – a spus Medvedev, dupa intilnirea cu omologul sau american. Chestiunea iraniana a dominat convorbirile dintre cei doi lideri, care participa la sesiunea de deschidere a Adunarii Generale ONU.

Oficialitati americane au salutat declaratiile lui Medvedev, remarcind ca ele reprezinta o schimbare, in conditiile in care, in trecut, Rusia s-a aratat sceptica cu privire la sanctiuni. Michael McFaul, de la Consiliul pentru Securitate Nationala a declarat ca Medvedev nu putea fi mai clar cu privire la noua pozitie a Rusiei vizind aplicarea de sanctiuni. Dar se pare ca exista conditii.

O oficialitate rusa a spus ca inainte de a sprijini sanctiuni Moscova doreste sa primeasca, de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica dovezi ca Iranul nu-si indeplineste obligatiile. Urmatoarea etapa in acest proces este la 1 Octombrie cind reprezentanti ai membrilor permanenti in Consiliul de Securitate si din Germania se vor intilni la Geneva cu oficialitati iraniene.

Intr-o nota similara, Obama si Medvedev au discutat despre programul nuclear nord-corean si despre un acord cu privire la reducerea arsenalelor nucleare, care fusese initial periclitat din cauza ca Rusia nu era de acord cu instalarea scutului anti-racheta american in Republica Ceha si Polonia. Acum insa, dupa cum se stie, Barack Obama a renuntat la acel plan al predecesorilor sai. Referindu-se la hotarirea presedintelui american cu privire la scut, Medvedev a caracterizat-o drept “rezonabila”, aratind ca ea tine cont de temerile Rusiei. Obama si Medvedev si-au exprimat increderea ca cele doua tari se vor incadra in termenul existent pentru obtinerea unui acord cu privire la Tratatul cu privire la Reducerea Arsenalelor Strategice. Actualul tratat expira la 5 decembrie.
XS
SM
MD
LG