Linkuri accesibilitate

Iminent acord privind micul trafic de frontieră şi înfiinţarea de noi consulate


Titus Corlățean
Titus Corlățean

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlăţean în vizită la Chişinău

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României, Titus Corlăţean a avut astăzi o serie de întrevederi cu noile autorităţi de la Chişinău la care s-a convenit asupra semnării în scurt timp a Acordului privind Micul Trafic de Frontieră. Corlăţean a avut discuţii în acest sens cu preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, care deţine interimatul funcţiei de şef al statului, cu premierul desemnat Vlad Filat, cu liderii PD şi AMN, Marian Lupu şi Serafim Urechean, cel dintîi fiind şi candidatul AIE la funcţia de şef al statului, precum şi cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică extetrnă de la Chişinău, Igor Corman. Părţile s-au arătat deschise să normalizeze grabnic relaţiile Chişinău-Bucureşti şi să coopereze în plan bilateral, inclusiv în contextul agendei de integrare europeană a RM, după cum au declarat Titus Corlăţean şi omologul său de la Chişinău Igor Corman, făcând într-o conferinţă de presă bilanţul vizitei oficialului român.

Printre principalele obiective, care se impun a fi realizate de îndată, cei doi preşedinţi ai comisiilor parlamentare de politică externă de la Chişinău şi Bucureşti, au enumărat flexibilizarea regimului de vize la frontiera moldo-română, care ar începe odată cu semnarea Convenţiei privind Micul Traficul de Frontieră. Salutând decizia preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu de a elimina regimul de vize pentru cetăţenii români, Titus Corlăţean a anunţat că a convenit cu autorităţile de la Chişinău semnarea în cel mai scurt timp a acordului privind micul trafic de frontieră: „Este un acord important pentru că va permite circulaţia liberă a persoanelor care locuiesc de o parte şi de alta a frontierei pe o bandă de 30 de km, poate spre 50 ca derogare. Circulaţie liberă care va permite, de ce nu, activităţi nu doar de turism, dar şi de comerţ cu efecte benefice pentru locuitorii din cele două părţi ale frontierei, care însă ne va permite şi utilizarea fondurilor europene destinate şi disponibile României ca ţară membră pentru programe de cooperare transfrontalieră. Aceşti bani nu au putut fi utilizaţi până în prezent pentru că nu a existat acest acord.”

Titus Corlăţean a spus că în cadrul întrevederilor avute la Chişinău a convenit cu demnitarii moldoveni asupra deschiderii a două consulate ale României la Bălţi şi la Cahul, precum şi a unei sectii similare a RM la Iaşi. Titus Corlăţean a mai declarat că Bucureşti-ul va susţine fără rezereve aderarea cât mai grabnică a RM la UE şi că va solicita cu insistenţă ţărilor membre ale Uniunii eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, cel puţin pentru perioada de pre-aderare a României la spaţiul Schenghen. Potrivit lui Corlăţean, Romania va insista la Bruxell, asupra semnării unui Acord de Asociere a RM la UE, oferind Chişinăului şi suport pentru etapa de preaderare.

Titus Corlăţean: „Noi am oferit cu toată deschiderea românească în materie de reformă legislativă instituţională, în materie de norme europene aqui-ul comunitar, care stă la dispoziţie din această clipă autorităţilor şi prietenilor RM. Vor putea astfel să evite efortul şi de traducere şi costuri suplimentare, cele peste o 100 de mii de pagini de aqui comunitar stă la dispoziţie pentru efortul legislativ pe care înţeleg că Parlamentul RM doreşte să-l facă în continuare".

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă de la Chişinău, Igor Corman a declarat la rândul său că în eforturile de integrare europeană RM contează pe sprijinul României, exprimându-şi dorinţa demarării de îndată a negocierilor privind acordul de asociere la UE, negocierile asupra acordulul de liber schimb, acordului de facilitare a regimului de vize: „Un nou cadru politic ar duce şi la o evoluţie ascendentă în relaţiile economice, sociale, culturale.. Este necesar să construim o relaţie nouă între RM şi România, una europeană, civilizată, care să nu mai lase loc pentru suspiciuni, animozităţi...”

Vizita preşedintelui Comisiei parlamentare pentru politică Externă de la Bucureşti e prima oficială a unui demnitar din România după alegerile parlamentare anticipate. Titus Corlăţean a declarat că vizitele oficialilor din cele două state urmează să se intensifice pe fundalul normalizării relaţiilor politice dintre Bucureşti şi Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG