Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea bulgară la Paris, Irina Bokova - director general al UNESCO


Irina Bokova
Irina Bokova
Ambasadoarea Bulgariei la Paris, Irina Bokova, va deveni prima femeie, director general al UNESCO. Ea s-a născut pe data de 12 iulie 1952 la Sofia într-o familie de activiști de frunte ai partidului comunist. A absolvit relații internaționale la Moscova. Și-a continuat studiile la Harvard, în Statele Unite. Pînă la 1990 lucrează la Ministerul bulgar de externe. Este deputat în Marea Adunare Populară. În 1996 a devenit candidat al Partidului socialist la postul de vicepreședinte. În perioada 1996-1997 a condus ministerul de externe. Din 2005 este ambasadoare Bulgariei la Franța și reprezentant permanent la UNESCO.

În prima sa declarație după alegere, Bokova a declarat: „UNESCO există pentru a aduce toleranță și dialog. Scopul organizației este diversitatea culturală. Este nevoie de un nou umanism și nu întămplător programul meu a fost intitulat „Noul umanism al secolului 21”. UNESCO trebuie să contribuie într-o măsură mai mare la răspăndirea noilor tehnologii și a inovațiilor. Intr-o astfel de competiție exista un puternic element personal. Sint multumtă ca un numar mare de tari europene au sprijint candidatura mea. Procedura a fost transparentă. Sint prietena tarilor arabe ca de altfel si a tuturor țarilor. Voi face totul pentru a-i covinge în sinceritatea și bunele mele intenții".

Bokova a dezmințit afirmațiile că alegerea sa a fost dictată de lobby-ul evreiesc. Ea este de părere că UNESCO are nevoie de reforme. O parte au fost incepute de actualul director Koiciro Matzura dar este nevoie de o transparență mai mare și de reducerea aparatului birocratic. Reforma va continua în direcția în care se dezvoltă ONU.

Bulgaria a reacționat cu bucurie la alegerea d-nei Bokova. Pentru majoritatea analiștilor și mediilor ea a reprezentat o surpriză de proporții. Mișcările de lobbysm și manevrele din culise nici nu au fost urmărite de către mediile sofiote.

„Sînt fericit, este o mare bucurie pentru Bulgaria că o bulgăroaică va conduce UNESCO,” a declarat primul ministru Boiko Borisov. Pentru campania d-nei Bokova guvernul a cheltuit 50 000 de euro – o sumă mică chiar și în comparație cu cea cheltuită de un candidat în alegerile parlamentare.
XS
SM
MD
LG