Linkuri accesibilitate

Cea de a doua tranşă a creditului FMI pentru România


Cel putin jumatate din cele 1,85 de miliarde de euro, cit este cea de-a doua transa pe care FMI o va acorda Romaniei in aceasta saptamina, vor ajunge la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar. Altfel spus multi dintre banii de la Fondul Monetar Intrenaional vor migra inclusiv catre fondurile de salarii. Astfel se poate spune ca pentru
prima data in ultimii 20 de ani Romania are nevoie de imprumuturi externe pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor. Expertii Fondului au avertizat aseara tirziu cind Consiliul Director al FMI a decis sa elibereze Romaniei si cea de-a doua transa a imprumutului, ca urmeaza si alte constringere.

Negociatorul FMI in relatia cu Romania, Jeffery Franks a amintit angajamentele pe care si le-au luat autoritatile romane pentru reducerea cheltuielilor bugetare: schimbarea sistemului de salarizare din Romania si reducerea numarului de functionari publici. Este vorba despre restringerea cu 15,5% a cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, care in prima instanta vor duce la concedii fara plata de pina la 4 zile lunar, ceea ce inseamna o scadere substantiala a salariilor lor. Ulterior e posibil insa ca din cele ,2 milioane de persoane care lucreaza in sectorul bugetar sa fie disponibilizate circa 200 de mii pina la sfirsitul anului.

Cheltuielile publice cu salariile au reprezentat cel mai mare exces al autorităţilor din România, a spus reprezentatnul Fondului,Jeffery Franks, precinzind ca in ultimii ani cheltuielile cu veniturile bugetatrilor aproape ca s-au dublat. Deasemenea Mihai Tanasescu, inalt functionar la FMI si fost ministru de finante, declara ca guvernul roman trebuie sa dea afara 400 de mii de oameni din administratia publica centrala si locala, fiindca acestia au fost angajati in ultimii ani, peste birocratii care existatu deja in surplus.

Practic, Fondul Monetar International incearca sa ajute Romania sa iasa din criza in special prin echilibrarea balantei economice, prin taierea drastica a cheltuielilor inutile. Deja guvernul roman a pus la punct o lege a salarizarii unice cu ajutorul careia vor putea fi facute reduceri echivalind cu pina la 2 la suta din Produsul Intern Brut, insa lucrurile nu se vor opri aici.
XS
SM
MD
LG