Linkuri accesibilitate

Necesitatea desfiinţării monopolurilor create de clanurile comuniste


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan aminteşte privatizarea din ultimii ani care a fost, de fapt, o vînzare la tarabă a activelor statului

Iurie Gotişan: Întilnirea de ieri a premierului desemenat cu reprezentantii sociatatii civile si ai mediului de afaceri a fost una informala, consider eu. Si nu cred ca dl Filat nu ar fi la curent despre problemele care au fost discutate la aceasta intrunire. Insă presupun ca mesajul şi deschiderea din partea dinsului au fost extrem de importante pentru participanţi, aceştia conştientizînd intenţia noului guvern de a schimba lucrurile. De fapt a fost ceva firesc.

Valentina Ursu: Daca e sa-l citez pe premierul desemnat,Vlad Filat a declarat ieri ca primele decizii ale noului guvern vor fi pentru demonopolizare. Asa cum spune el, multe actiuni care s-au facut sau care nu s-au facut au fost pentru a obtine bani pentru un anumit grup de interese si s-a referit la demonopolizare. Ce ar fi avut el in vedere?

Iurie Gotişan: Consider că declaraţiile dinsului sunt de la sine explicabile; Moldova a rămas o ţară înapoiată pentru că raportul dintre interesul general şi cel privat nu funcţionează. Interesul privat, fie la nivel de individ, fie la nivel de grup, primează faţă de cel general. Am rămas ataşaţi relaţiilor de clan, de monopol, după cum s-a exprimat dl Filat, aranjamentelor oculte şi intereselor private. În ceea ce priveşte privatizarea, ceea ce s-a petrecut în ultimii ani a fost o vînzare la tarabă a activelor statului, pentru că rareori obiectivele privatizării au fost atinse. Şi presupun că aceasta ar putea fi explicaţia inerţiei societăţii şi economiei moldoveneşti din ultimii ani.

Valentina Ursu: Cum credeţi, ce poate sau ce ar trebui să facă guvernul care ar putea fi investit vineri?

Iurie Gotişan: Este dificil sa spui ce ar putea să facă guvernul pentru moment, unde mai pui că situaţia economică critică, bugetul este sărăcit la maxim, avind o gaură financiară de cca 3 miliarde de USD si tinind cont de faptul ca pina la sfirsitul anului mai este inca timp. Deci, din start este clar că o susţinere bugetară pentru acest sector si nu numai, chiar şi pentru anul viitor, practic este imposibilă. Guvernul ar putea negocia cu reprezentanţii băncilor comerciale ca acestea să le dea un ragaz, un respiro sau altfel spus, să revadă, adică să fie prelungite termenele de rambursare a creditelor pentru dezvoltatori, companii de construcţii, agenţi economici etc., pentru vremuri mai bune în economia naţională. Eventual, guvernul ar putea negocia niste credite preferenţiale cu creditorii bilaterali pentru ajutorarea sectoarelor în cauză. Totuşi, premierul desemnat a lasat să se înţeleagă că depăşirea crizei nu va fi doar în sarcina Guvernului.

Valentina Ursu: In calitate de expert sa va intreb ce poate urma, ce fel de scenarii pot sa se intrezareasca in activitatea noului executiv?

Iurie Gotişan: Probabil că vom asista la mai multe scenarii şi asta va depinde de măsurile imediat urmatoare a guvernului. De capacităţile acestuia în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, de operativitatea cu care vor fi eliminate barierele existente în business, de politicile şi strategiile pe care le vor implementa, de normalizarea relaţiilor comerciale externe etc. Componenta politică mult înseamnă şi dacă lucrurile vor merge pozitiv ar trebui să ne aşteptam ca şi în economie carul să se mişte din loc.
Previous Next

XS
SM
MD
LG