Linkuri accesibilitate

Comunitatea de afaceri susţine noua guvernare


Dumitru Ciubaşenco
Dumitru Ciubaşenco

Dumitru Ciubaşenco despre întrevederea businessmenilor moldoveni cu premierul desemnat Filat

Vineri va fi prezentată lista noului guvern si programul de guvernare, a precizat astăzi premierul desemnat Vlad Filat la o întâlnire cu repezentanţi ai societăţii civile, ai lumii de afaceri şi ai lumii bancare, cu sindicalişti. O întâlnire gâdită să pregătească programul de guvernare dar şi să atragă cât mai multă lume în procesul de decizie, pentru că, a precizat Filat, rezolvarea problemelor dificile cu care se confruntă Moldova nu poate fi numai sarcina guvernului. „Preluam aceasta situatie dramatica împreuna si fiecare trebuie să se implice”, a declarat Filat. La consultările de astăzi a fost prezent şi redactorul şef al publicaţiei „Moldavskie Vedomosti“, Dmitrii Ciubasenco.

Dumitru Ciubasenco: Eu as spune ca principala concluzie este urmatoarea: comunitatea de business a exprimat loialitate fata de noua putere. Ei impreuna au constatat ca Moldova se afla intr-o criza grava si sint gata sa lucreze impreuna pentru a depasi aceasta criza.

Vasile Botnaru: Dar aceeasi comunitate intelege oare ca trebuie sa faca anumite eforturi, sacrificii? Inainte vreme oamenii de business intelegeau ca apropierea de putere insemna "impartirea banilor publici, inseamna obtinerea de anumite favoruri". Acum o sa fie altfel?

Transparenţă şi desfiinţarea verticalei puterii
Dumitru Ciubasenco: Judecind dupa ceea ce a spus premierul desemnat, nu va mai fi la fel. Pentru ca el a criticat dur uzurparea puterii, aceasta verticala a puterii, coruptia, a criticat Ministerul de interne si stemul de justitie. El a promis ca personal va tutela, va monitoriza si reformarea Ministerului de interne si a sistemului de justitie. Si el a promis transparenta, cea este foarte important. Domnul Filat a promis ca noul guvern va lucra foarte transparent.

Vasile Botnaru: Intr-adevar, transparenta este un remediu universal. Personal mi-a sarit in ochi remarca facuta de domnul Florea (Uniunea transportatorilor) care a spus: “Dati sa facem transparenta impartirea banilor din Fondul rutier si o sa vedeti ca nu o sa mai fie doritori de a imparti acesti bani”. Credeti ca se poata farima rezistenta fireasca pe care o va opune birocratia?

Dumitru Ciubasenco: Exista metode care, daca nu exclud, apoi reduc la maxim factorul uman. E vorba despre licitatii electronice si alte metode de a elimina aceasta birocratie, care sint cunoscute in tarile europene. Nu se va obtine acest lucru peste noapte, dar treptat, in citiva ani, se poate schimba acest sistem birocratic.

Vasile Botnaru: Unde credeti ca este de neaminat interventia?

Dumitru Ciubasenco: Principalul lucru pentru noul govern este de a gasi bani. In conditiile in care trezoreria este golita, guvernul oricum trebuie sa plateasca in primul rind salariile si pensile. Deci aceasta este sarcina numarul unu: de a gasi bani. Desigur ca fara surse externe guvernul nu poate sa faca nimic. In ceea ce priveste sectoarele economiei, ele toate sint in criza si toate sint importante, si cel bancar, si agricultura, si constructiile. Nu gasesti o veriga de aur pe care poti sa o tragi si sa “faci minuni”.

Vasile Botnaru: Cit priveste un asa zis “Minister al adevarului”, (dupa un cunoscut prototip), cineva spune ca oricit de sustinute si eficiente ar fi eforturile, le-ar putea zadarnici propaganda care continua sa fie in favoarea fostei guvernari.

Dumitru Ciubasenco: Am impresia ca si aici comunistii duc niste lupte de ariergarda, dar oricum situatia se va schimba si aici. Daca spatiul informational, nu in sensul structurilor mass-media, ci in sens de evenimente, prilejuri informationale, va fi dominat de noua putere - pentru ca va fi un nou presedinte, un nou guvern, un nou parlament si oricum mass-media va fi nevoita sa reflecte activitatea acestora, vechea guvernare, comunistii, Voronin tot mai mult vor trece in umbra. Este un process obiectiv. Si vor fi schimbati conducatorii institutiilor publice. Daca nu foarte repede – pentru ca procedura este foarte complicata, oricum peste doua, trei sau patru luni vor fi schimbati.
XS
SM
MD
LG