Linkuri accesibilitate

28.09.99 - Comunistii vor distrugerea ADR; cazul generalului Alexei


Generalul Nicolae Alexei
Generalul Nicolae Alexei
28 septembrie 1999

Comunistii vor distrugerea ADR; cazul generalului Alexei

Dan Ionescu : Inainte de a trece la subiectele anunţate ii informam pe ascultatorii nostri ca marele cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung publica in editia din 28 septembrie un reportaj din Transnistria realizat de corespondentul Oliver Heuschen. Relatarea incepe într-un mod mai neobişnuit şi anume printr-o comparatie plina de culoare: Transnistria este asemuita unei baltoace de felul celora care iau nastere dupa retragerea fluxului, balti în care prolifereaza animale ciudate şi din care se ridica miasme grele. Autorul noteaza prezenta la tot pasul a vechilor simboluri comuniste, de la statuile lui Lenin, la secera şi ciocanul. Dar, crede el, aceasta nostalgie dupa vremurile sovietice, nu face decit sa ascunda niste foarte actuale interese de tip mafiot. Autorul este de părere ca Transnistria este o adevarata placa turnanta pentru contrabanda cu arme, droguri şi tigări. Smirnov însuşi şi alţi membri ai familiei sale ar fi direct implicati in afacerile pe care le face firma Sheriff, care controleaza o vasta retea comercială. In continuare Heuschen descrie impasul in care se afla tratativele dintre Chisinau şi Tiraspol, notind duplicitatea funciara a conducerii de la Moscova. Deşi oficial aceasta este de partea Chişinăului, in realitate, ea acorda sprijin Tiraspolului şi aceasta pentru simplul motiv ca ea nu îşi poate permite să ignore forţele naţionaliste din prpria ţară. Concluzia autorului este ca pentru a lichida acest "cuib de tîlhari" este nevoie de eforturi sporite din partea comunitatii internationale, ca şi de unele concesii din partea Moldovei.

Si acum, sa trecem la desfasurarile de la Chisinau. Inceputul noii sesiuni a parlamentului continua sa fie marcat de o serie de confruntari dure intre formatiunile politice despre care relateaza pe larg, corespondenta noastra Eleonora Lisnic
:

Una dintre chestiunile pe care deputatii şi-au propus s-o examineze la primele sedinte in plen ale sesiunii curente, este cea privind initiativa prezidentiala de modificare a Constituţiei. Problema insa se pare ca a trecut pe planul doi saptamina trecuta, odata cu scandalul in jurul Departamentului pentru combaterea crimei organizate si a corupţiei care a culminat cu destituirea din fruntea diviziunii a generalului Nicolae Alexei şi cu declaraţiile făcute de acesta într-o şedinta inchisa a parlamentului. Şedinta a fost convocata la propunerea deputatilor din Frontul Popular Crestin Democrat şi a comunistilor. In presa nu au apărut prea multe amanunte despre aceasta şedinta, la care deputatii l-au invitat şi pe ministrul securităţii naţionale Valeriu Pasat.

Generalul Alexei declara, la sfîrşitul saptaminii trecute ca a nominalizat mai multe persoane cu functii importante implicate in afaceri frauduloase şi ca a adus argumente în sprijinul afirmatiilor sale. In cadrul unui briefing, purtatorul de cuvint al ministerului de intrene a declarat ca ministrul Victor Catan ar putea sa il actioneze in judecata pe generalul Alexei pentru o afirmatie, potrivit careia, ministrul Catan şi alti ofiteri de rang superior din subordinea sa ar avea anumite legaturi cu o grupare criminala moscovita.

Reamintim ca ministrul de interne, Victor Catan a fost propus in componenta guvernului de Partidul Renaşterii si Concilierii, condus de Mircea Snegur. Prim vicepremierul Nicolae Andronic, reprezentantul aceleeasi formaţiuni a declarat intr-un interviu acordat unui post privat de televiziune ca scandalul in jurul Departamentului pentru combaterea crimei organizate si corupţiei care s-a soldat cu invinuiri la adresa ministrului de interne a fost declansat de preşedintele Petru Lucinschi în scopuri electorale.

Solicitat sa comenteze învinuirile aduse de prim vicepremierul Andronic, purtatorul de cuvint al preşedintiei, Anatol Golea a declarat ca invinuirile formulate de acesta sunt neragumentate şi nefondate. Purtatorul de cuvint a mai apreciat ca destituirea generalului Alexei, au dorit-o, in egala masura, grupuri de interese din interiorul si exteriorul republicii.

Miercuri situatia din ministerul de interne va fi discutată, in cadrul unei sedinte de guvern care va fi prezidata de preşedintele Lucinschi. Mai multi lideri de opinie apreciaza ca daca pozitia comuna a partidelor ce alcatuiesc coalitia parlamentara majoritara fata de initiativa prezidentiala privind modificarea constituţiei a fost de natura sa consolideze Alianta pentru Democratie şi Reforme, un efect contrar l-ar putea avea scandalul din cadrul ministerului de interne.

De mentionat ca la plenara comitetului central al partidului comunistilor, desfasurata la 27 septembrie, s-a decis ca formaţiunea va sustine ideea extinderii imputernicirilor şefului statului şi guvernului, nu insa şi schimbarea formei de guvernamint, cum reiese dintr-o declaratie facuta de liderul comunistilor, Vladimir Voronin. El a mai declarat, citat de agentia Basapress că formaţiunea sa şi-a propus si destituirea lui Dumitru Diacov din functia de preşedinte al parlamentului. In afara de aceasta, formaţiunea comunistilor şi-a formulat, printre obiectivele din actuala sesiune parlamentara, distrugerea Aliantei pentru Democratie si Reforme. Intr-o declaratie pentru Radio Europa Libera deputatul comunist Victor Zlacevschi a apreciat ca partidele care au format Alianta Pentru Democratie si Reforme sunt incompatibile şi ca partidul comunistilor este gata sa isi asume guvernarea: „comunistii sunt gata ca sa guverneze statul, (...) au potential corespunzator, au scop, au metodologie, au tehnologia realizarilor, au o directie de dezvoltare care difera, chiar daca nu radical, la 180 de grade fata de ce este acum.”

Intrebat cum vede partidul comunistilor venirea sa la guvernare şi daca isi mai doreşte o co-guvernare cu Blocul pentru o Moldova Democratica si Prospera, condus de Dumitru Diacov, deputatul Zlacevschi a spus ca alegerile parlamentare ar fi o solutie, dar una costisitoare. El a declarat ca mai potrivit ar fi retragerea benevola de la guvernare a ADR-ului. Cit priveste eventualul parteneriat cu formaţiunea de centru condusa de preşedintele parlamentului deputatul comunist nu a respins aceasta idee, dar a adaugat ca "nu in mod neaparat".
XS
SM
MD
LG