Linkuri accesibilitate

Concertul lui Juanes la Havana stîrnește emoții politice


Cubani americani își arată pașapoartele la o agenție de voioj din Miami
Cubani americani își arată pașapoartele la o agenție de voioj din Miami

Emigranții cubanezi din Miami divizați pe tema politicii administrației Obama față de Cuba

O mulţime uriaşă s-a adunat duminică în Piaţa Revoluţiei din capitala Cubei, Havana, cu ocazia unui concert de muzică rock. Apariţia cântăreţului columbiano-american Juanes a fost aşteptată cu emoţii de numeroşii săi fani din Cuba, dar mai ales cu nervi politici, la Havana şi în Statele Unite. Detalii are Mircea Ţicudean.

Cântăreţul Juanes este cunoscut în lume pentru ritmurile sale agreabile, latine, şi mai puţin pentru vreun activism politic. Şi totuşi, de câteva săptămâni el apare în paginile politice ale ziarelor din Statele Untie şi din alte ţări, mai ales din emisfera vestică. Asta de când Juanes a anunţat că va ţine un concert la Havana, stârnind furia aşa-numitului exil cubanez de la Miami.

Marele oraş din Florida este capitala neoficială a emigraţiei cubaneze dibn Statele Unite, şi tot la Miami se află organizaţiile cele mai radicale de luptă împotriva regimului comunist de la Havana. Pentru acestea, concertul lui Juanes la Havana este o formă de colaborare cu comuniştii. Agenţia AP îl citează pe un cubanez mai în vârstă din Miami care spunea că Juanes ar fi călcat peste cadavre la Havana – o aluzie evidentă la victimele represiunii comuniste.

Juanes însuşi a declarat de nenumărate ori că nu cântă pentru regimul de la Havana, ci pentru cubanezi. Conştient că evenimentul muzical poate fi răstălmăcit politic, Juanes a spus de mai multe ori că speră să construiască un pod muzical între Havana şi Statele Unite. În apariţia de acum câteva ore în piaţa revoluţiei din Havana, Juanes a cântat “a venit timpul schimbării”, “e vremea să renunţăm la ură în favoarea dragostei” şi altele asemănătoare. Juanes a spus înaintea concertului că vrea să meargă la Havana pentru că preşedintele american Barack Obama ar fi deschis uşa unei eventuale împăcări cu Cuba, după 47 de ani de embargo economic şi de ostilitate.

Într-un interviu difuzat duminică, Juanes a spus că nu crede că evenimentul muzical dăunează relaţiilor americano-cubaneze, aşa cum susţine exilul din Miami, dar şi că nu-şi face iluzii că el, cântăreţul, ar putea provoca schimbarea în bine, radicală, a acestor relaţii. În timp ce un milion de oameni îi ascultau muzica la Havana, la Miami au avut loc ciocniri între radicalii exilului cubanezi şi cubanezii mai tineri, care spun că s-au săturat de ostilitatea de decenii dintre cele două ţări şi că vor pace şi muzică.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG