Linkuri accesibilitate

20.09.99 - Destituirea generalului Nicolae Alexei


Generalul Nicolae Alexei
Generalul Nicolae Alexei

Secretarul Consiliului suprem de securitate de la Chişinău califică trecerea în rezervă a generalului Aleksei o răfuială în cadrul MAI

20.09.1999 - Destituirea gen. Nicolae Alexei

Dan Ionescu: Luni, Ministerul de Interne a confirmat trecerea in rezerva a generalului Nicolae Alexei şi înlocuirea sa în fruntea Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei cu locotenet colonelul Gheorghe Boiştean. Relateaza Andrei Porubin:

Luni, Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Interne a facut public ordinul ministrului Victor Catan cu privire la numirea în funcţia de şef interimar al Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate si corupţiei pe locotenent colonelul de politie Ghoerghe Boieştean, eliberindu-l din funcţia pe care o deţinea de şef adjunct al structurii amintite. Ministrul Catan specifica în ordinul său ca aceasta numire este o consecinţă a schimbărilor survenite in statele de organizare ale ministerului de interne. Ordinul a fost emis după ce comisia centrala de atestare a ministerului de resort a decis, la 9 septembrie, prin 8 voturi pro si 4 impotrivă că generalul Nicolae Alexei „nu corespunde funcţiei de şef al departamentului.

Hotarirea, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului, a fost formulata in baza unor materiale ale Procuraturii Generale, Comisiei Parlamentare pentru Securitatea Statului, precum şi colegiului avocaţilor, dar a mai multor plîngeri ale cetăţenilor care vorbesc despre încălcări grave ale legislaţiei de procedură penală şi de abuz în serviciu din partea conducerii Departamentului pentru combaterea crimei organizuate si corupţiei.

Vom preciza că scandalul legat de numele generalului Nicolae Alexei a fost declanșat la 6 octombrie trecut, cînd, printr-o hotarîre a consiliului colegial al Ministerului de Interne, activitatea Departamentului a fost apreciata drept nesatisfăcătoare. In aprilie 1999, generalul Aleksei a luat cuvîntul la tribuna Parlamentului. Dezvaluirile făcute de general au provocat dezbateri aprinse, atît în parlament cît şi în societate, ele fiind urmate de destituirea procurorului general Valeriu Catană, a ministrului transporturilor şi comunicatiilor, Tudor Leancă şi a vicepreşedintelui parlamentului Valeriu Matei.

In comunicatul de presa remis recent de Ministerul de Interne, se specifică, între altele că drept unul din argumentele deciziei comisiei de a nu-l atesta pe generalul Alexei, dar şi a încă 23 de angajaţi ai Departamentului, este faptul că „nici una din anchetele penale intentate de conducerea Departamentului la adresa liderilor grupărilor criminale nu a fost dusă la bun sfîrşit din lipsă de probe, iar Nicolae Alexei nu a fost în stare să organizeze lucrul subalternilor săi în aceasta direcţie ci, şi-a permis doar să faca declaratii publice şi să aducă învinuiri neîntemeiate într-un şir de talk showuri televizate”. Serviciul de presa al Ministerului de interne mai aminteşte că în prezent 20 de angajati, inclusiv 3 conducători ai departamentului nominalizat, se află sub anchetă penală şi că un argument în plus al faptului că Nicolae Alexei nu poate deţine funcţia de şef al departamentului este şi furtul din safe-urile departamentului a 21 de volume ale dosarului intentat lui Grigore Karamalak, zis Bulgaru , unul din numele notorii ale lumii interlope.

Decizia privind soarta generalului Alexei urma să fie luată la o şedinţă specială a Colegiului ministerial, programata încă pentru 14 septembrie, care însă, a fost amînată. In acelaşi timp, 136 de angajaţi ai Departamentului pentru combaterea crimei organizate si corupţiei, care au fost atestaţi, şi-au exprimat dezacordul în legatura cu neatestarea lui Nicolae Alexei, intocmind şi semnînd o adresare catre ministrul de interne, preşedintele republicii, primul ministru şi preşedintele parlamentului, în care îşi exprimă rugamintea de a-l păstra pe generalul Alexei în funcţia de şef al departamentului sus numit. Numirea şi eliberarea din funcţie a şefului departamentului amintit ține de competenţa ministrului de interne.

Trebuie spus că la finele saptaminii trecute, preşedintele Republicii, Petru Lucinschi a convocat o şedinţă a conducerii ministerului de interne la care şi-a exprimat nemulţumirea în legatură cu activitatea ministerului în îndeplinirea decretului prezidenţial privind combaterea crimei organizate. Şeful statului a subliniat că unica subdiviziune care poate spune ceva la acest capitol este departamentul condus de Nicolae Alexei.

Serviciul de presă al preşedintelui ne-a informat că Petru Lucinschi era la curent cu ordinul emis de ministrul Catan cu privire la numirea unei alte persoane la conducerea interimara a departamentului şi a dat de înţeles că acest ordin ar trebui anulat şi găsită o soluţie de rezolvare a neinţelegerilor dintre conducerea ministerului şi cea a departamentului în cadrul colegiului ministerial. In situaţia in care ne aflăm, a spus Petru Lucinschi, destituirea generalului Alexei ar însemna o victorie a crimei organizate care, şi de astă data, va reuşi să obţină ceea ce îşi doreşte.

Solicitat de noi, consilierul prezidenţial, secretarul consiliului suprem de securitate, fostul ministru de interne Mihai Plămădeală a opinat că intenţiile de a-l destitui pe generalul Aleksei sunt de fapt o tentativă de răfuială. Felul în care a procedat ministrul Catan, a adaugat Mihai Plămădeală, nu va rezolva situaţia, ci o va tensiona şi mai mult. Fără a fi oficial destituit din post, generalul Nicolae Alexei a fost trecut în rezerva de cadre a Ministerului de Interne. In săptămîna curenta, membrii consiliului colegial al ministerului afacerilor interne vor lua o hotarire definitiva asupra acestui caz.
XS
SM
MD
LG