Linkuri accesibilitate

Politica se face la televizor


"sau nu se face deloc" susţine H.R. Patavievici în Evenimentul zilei

Editiile electronice ale unor ziare romanesti (Adevarul si Gandul, de pilda) au inregistrat imediat decizia Curtii Constitutionale a Moldovei prin care Mihai Ghimpu a fost validat in functia de presedinte interimar al statului. Urmarea directa, anuntarea celui care va conduce viitorul guvern. Este vorba despre Vlad Filat. Preluand informatii aparute in Timpul, de la Chisinau, Cotidianul si Ziua pun in circulatie si amanunte despre structura viitorului cabinet: numele potentialilor ocupanti ai portofoliilor de la externe, justitie, finante si economie, precum si faptul ca vor fi tot 16 ministere, dar doua cu domeniul complet schimbat.

Dintre comentariile zilei din presa de la Bucuresti, doua se ocupa de televiziune si de influenta ei. In Adevarul, Stelian Tanase observa ca, acum zece ani, aproape orice om politic era interesat sa fie invitat intr-un talk show de televiziune. Acest gen de program era ceva nou, aducea politicienii in carne si oase in contact cu opinia publica si, in acelasi timp, se bucura de mare audienta, deci era profitabil. Acum, lucrurile stau complet pe dos: sunt prea multe talk-show-uri, mai multe decat politicienii care ar avea ceva de spus. Audientele au scazut, realizatorii se gasesc tot mai des in situatia de a se vedea refuzati cand invita un om politic. Oamenii cu functii politice isi aleg acum contextele in care accepta sa apara la televizor: de ce ar raspunde invitatiei unui jurnalist bine informat si hartuitor, sau alaturi de un adversar politic, cand e mai usor sa accepte invitatia la o televiziune prietena – se mai arata in articolul semnat de Stelian Tanase in Adevarul.

Si Horia Roman Patapievici scrie despre televiziune. Desi face apel la literatura de referinta in domeniu, comentariul sau din Evenimentul zilei se refera de fapt la materia de baza a stirilor de la posturile de televiziune din Romania: senzationalul bazat pe sex, violenta si scandal. Karl Popper este citat cu observatia, datand deja de 15 ani, ca televiziunea a confiscat complet educatia politica. In ziua de azi, politica se face la televizor sau nu se face deloc.
XS
SM
MD
LG