Linkuri accesibilitate

Timpul: Teleradio un fel de Cuba în peisajul presei moldave


Presa încearcă şi astăzi să facă presupuneri cum va arăta structura viitorului guvern, ce ministere va avea şi cine le va conduce.

Ziarul Timpul, care a publicat încă de ieri o listă cu numele unor potenţiali viitori miniştri, astăzi lasă catagrafia la o parte şi priveşte cu mai multă atenţie la, iarăşi, o presupusă structură a ministerelor şi agenţiilor guvernamentale: cîte vor fi, cîte-şi vor schimba denumirea şi din ce motive, şi bineînţeles ce atribuţii vor avea.

Editorialul lui Constantin Tănase este dedicat companiei publice Teleradio-Moldova. Compania din Dealul Schinoasei, după cum preferă să-i spună Constantin Tănase, „face tot ce-i stă în puteri ca să rămână în istoria modernă a Republicii Moldova drept ultima redută a comunismului. Un fel de Cubă a presei libere din Moldova”, opinează editorialistul, care sugerează conducerii Teleradio să-şi dea demisia, la fel cum a făcut-o premierul Greceanîi. De altfel, zice Tănase, „e foarte bine că în vorbe, noua putere înţelege că fără o televiziune liberă, Moldova nu va putea fi democratizată. Urmează un lucru simplu - să treacă la fapte”.

Tot în ziarul Timpul, puteţi citi o dezbatere sub egida Asociaţiei pentru Politică Externă pe tema relaţiilor moldo-române sau cum ar putea, mai bine zis, să se producă revenirea la normalitate a acestor relaţii după instalarea noii guvernări. Mai puteţi afla amănunte şi despre scumpirile la apă şi călătoria în transport public ce îi aşteaptă pe chişinăuieni din luna octombrie.

Ziarul de Gardă
publică o investigaţie dedicată noului sediu al Partidului Comuniştilor din str. Armenească. Puteţi afla amănunte despre cum a fost posibil ca PCRM să cumpere, cu numai cîteva zile înainte de alegerile din 5 aprilie, şi în condiţii absolut legale, terenul pe care se află impunătoarea clădire din centrul Chişinăului la un preţ de numai 28 de mii de euro, în timp ce preţul de piaţă al acestuia ar fi de aproape un milion de euro. Între altele, ziarul susţine că una din firmele de contrucţii care a înălţat clădirea PCRM-ului aparţine ministrului construcţiilor Baldovici, firma căruia ar fi lăsat deoparte finisajul noului sediu al PCRM şi s-ar fi concentrat acum pe munca la şantierul de la cele două sedii devastate ale Parlamentului şi Preşedinţiei. Autorii investigaţiei însă aşa şi nu au reuşit să afle de ce lideri comunişti preferă să nu vorbească despre noul sediu al partidului, clădire ce a fost, se pare, practic finalizată anul trecut, înaintea campaniei electorale.

Din alte materiale publicate în Ziarul de Gardă puteţi afla că fostul preşedinte Vladimir Voronin a ţinut timp de 8 ani de zile doar 5 conferinţe de presă, în medie, nici măcar cîte una pe an, ci o dată la 19 luni şi jumătate.

Şi, nu putem trece cu vederea editorialul Ziarului de Gardă, semnat de Aneta Grosu şi intitulat în mod sugestiv ”Toamna generalului”, care ne trimite cu gîndul la celebrul roman al lui Gabriel Garcia Márquez „Toamna Patriarhului”, apreciat de critici literari ca „un poem al dictatorului etern, al vieţii tiranice ale cărei iţe temporale se repetă la infinit într-un univers al singurătăţii”. „Vom putea sau nu evita revenirea generalului?”, se întreabă retoric Aneta Grosu şi tot ea răspunde că „acest lucru depinde, în cea mai mare măsură, de cei care vin în locul cald al acestuia”.
XS
SM
MD
LG