Linkuri accesibilitate

Pericole potenţiale pentru securitatea Statelor Unite


Dennis Blair, directorul serviciilor de informaţii
Dennis Blair, directorul serviciilor de informaţii

Raport al serviciilor de informaţii enumeră ca surse de risc Iranul, Coreea de Nord, Rusia şi China

Din 4 in 4 ani, expertii serviciilor de informatii americane dau publicitatii rapoarte despre strategiile de securitate americane si despre provocarile ce stau in fata intereselor americane in lume. Potrivit raportului din acest an, 4 tari sunt considerate a reprezenta potentiale pericole pentru interesele american si anume Iranul, Coreea de Nord, Rusia si China. Corespondentul Europei Libere la Washington Andrew Tully a stat de vorba despre acest raport cu Anthony Cordesman, fost analist politic la Departamentul de stat american si la Pentagon, expert in problemele serviciilor de informatii.

Faptul ca raportul vorbeste si anul acesta despre Iran si Coreea de Nord ca potentiale pericole pentru interesele americane nu surprinde pe nimeni, dar, scrie corespondentul nostru, plasarea celorlalte doua tari pe aceasta lista – Rusia si China este cumva o surpriza.

Raportul dat publicitatii de directorul serviciilor de informatii americane, Dennis Blair scrie ca Washingtonul si Moscova au interese comune in a opri ajungerea in miini nedorite a armelor lor nucleare. Raportul mai scrie insa si ca „Rusia ar putea sa intreprinda in continuare actiuni temerare menite sa ii consolideze puterea si influenta intr-un mod ce complica interesele americane”.

Despre China, cu care Statele Unite au puternice legaturi economice si comerciale, raportul spune ca regimul de la Beijing este interesat de aceleasi resurse de care si America are nevoie si ca se afla intr-un proces rapid de modernizare a capacitatilor sale militare.

Anthony Cordesman, expert in domeniul serviciilor de informatii, care lucreaza in prezent la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, i-a declarat corespondentului nostru ca China este in acest moment o putere militara atît in ceea ce priveste arsenalele ei conventionale cit si nucleare: „Cum China este pe cale sa devina si una dintre cele mai mari economii ale lumii , apar provocari noi, pentru ca si China are mare nevoie de materii prime, de marirea importurilor energetice si alte resurse. Asa incit, trecerea Chinei in rindul tarilor care reprezinta un potential risc este ceva ce trebuia facut. Dar asta nu înseamna ca a devenit un dusman, sau o amenintare, dar ca orice mare putere in ascensiune, trebuie luata in seama si trezeste anume îngrijorari”.

In ceea ce priveste Rusia, si ea pune probleme Statelor Unite, crede expertul intervievat de Europa Libera. Rusia este un fost imperiu care nu si-a stabilizat inca economia si nu a devenit o putere democratica. Este si o putere nucleara importanta si comportamentul ei pe scena internationala continua sa trezeasca ingrijorari in Europa Centrala si de Rasarit, dar si in Asia Centrala. In opinia expertului, America nu poate sa nu monitorizeze indeaproape ceea ce face vechiul ei dusman din perioada razboiului rece: „Rusia este cea de-a doua putere nucleara a lumii si a doua putere militara a lumii si un exportator important de tehnologie militara in lume si o tara care are o influenta internationala mare, si a nu o privi ca pe un potential risc ar fi nerealist si un esec pentru serviciile de informatii”.

Dar, a tinut sa precizeze expertul de la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, asta nu înseamna ca Rusia este privita ca o forta ostila Statelor Unite.

Iranul, a mai spus expertul american, continua sa fie o amenintare pentru interesele americane in Orientul Mijlociu, dar si in Afganistan pentru sprijinul pe care îl ofera unor organizatii militante pe care Statele Unite le considera teroriste.

In ceea ce priveste pericolul terorismului pentru Statele Unite, raportul serviciilor de informatii americane spune ca el este mai mic decit inainte pentru ca acum serviciul de contrainformatii cunoaste mai bine reteaua Al Qaida si alte grupari militante. Neschimbat a ramas faptul ca aceste grupari, mai cu seama Al Qaida, cauta in continuare sa obtina arme de distrugere in masa pe care sa le foloseasca impotriva Occidentului.
XS
SM
MD
LG