Linkuri accesibilitate

Deputaţii cu dublă cetăţenie sunt în curs de renunţare la a 2-a cetăţenie


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Proiect legislativ PLDM de anulare a restricţiilor impuse persoanelor cu dublă cetăţenie

Marea Cameră a Curţii Europene pentru Drepturile Omului a examinat dosarul A. Tănase vs. Moldova. Prin acest dosar, deputatul liberal-democrat Alexandru Tănase contestă legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice şi eligibile. O decizie finală a Curţii va fi însă anunţată până la sfârşitul anului curent. În noiembrie anul trecut, CEDO i-a dat dreptate lui Alexandru Tănase, calificând drept discriminatorie norma care le interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice. Legea nu a fost însă abrogată de majoritatea parlamentară comunistă, iar Guvernul Greceanăi a solicitat Marii Camere a CEDO, în februarie, anul curent, să-şi reexamineze hotărâre. Până când CEDO se va pronunţa în definitiv asupra dosarului, Vitalie Enache a încercat să afle de la deputaţii noului Parlament dacă va fi sau nu modificată Legea cu privire la cetăţenie.

Alexandru Tănase
Toţi parlamentarii cu dublă cetăţenie, parcurg procesul de renunţare la cea de-a doua cetăţenie, proces la care s-au văzut nevoiţi să recurgă încă înainte de a candida la alegerile parlamentare. Deputatul liberal-democrat Alexandru Tănase spune că în Parlament este deja înregistrat un proiect al PLDM, prin care se va încerca anularea restricţiilor impuse persoanelor cu dublă cetăţenie de a ocupa funcţii publice. Deputatul avocat, spune că proiectul de a modifica legea cetăţeniei este unul prioritar: “În cadrul Parlamentului care a adoptat această lege, nu a fost adus nici un argument clar din partea fostei guvernări şi majorităţi parlamentare privind necesitatea impunerii restricţiilor. Atât guvernul Tarlev, cât şi guvernul Greceanîi au fost instituite fără nici un fel de restricţii. Până în 2008 toate promovările, numirile în funcţii s-au făcut indiferent de numărul de paşapoarte pe care le aveau nominalizaţii. Chiar şi ministrul educaţiei Şavga, care e în demisie, deţine o a doua cetăţenie şi nu am remarcat nici o acţiune a ei care să fi pus în pericol careva interese reale sau iluzorii ale statului moldovenesc. Deputaţii au iniţiat procedura de renunţare la a doua cetăţenie, iar în cazul în care se va modifica legislaţia, toţi sunt în drept şi au posibilitatea să sisteze această procedură şi cred eu că o vor face.”

Corina Fusu
Deputata liberala Corina Fusu, care are şi ea cetăţenie română, e de părere că restricţiile impuse de legea dublei cetăţenii pot fi anulate doar dacă CEDO va considera prin decizia sa finală că norma e într-adevăr discriminatorie: “Deciziile CEDO sunt irevocabile şi definitive. Noi, RM, facem parte din cadrul Consiliului Europei şi bineînţeles că ar trebui să ne supunem acestei decizii. Dar eu cred din tot sufletul că Înalta Curte este una competentă cu cei mai competenţi judecători din ţările membre şi va pune mai presus decât toate drepturile omului.”




Deputaţii comunişti Vadim Misin (dr) şi Vladimir Ţurcan
L-am întrebat pe deputatul comunist Vadim Mişin dacă PCRM se va opune modificărilor la legea privind dubla cetăţenie. Vadim Mişin: “Poţi să te opui modificărilor unor legi atunci când deţii majoritatea. Nu am văzut încă nici un proiect de lege în acest sens. Dar noi vom insista asupra punctului nostru de vedere. Avem nevoie de această lege pentru că ea corespunde realităţilor, pentru că ea corespunde cu actele internaţionale şi nu încalcă niciun drept. Iar PCRM niciodată nu a adoptat vreo lege care să fie determinată de anumite situaţii.”

Legea cu privire la cetăţenie a fost adoptată de parlament în decembrie 2007 şi promulgată în primăvara anului trecut de catre preşedintele de atunci Vladimir Voronin. Adoptarea prevederilor din această lege a provocat discuţii aprinse la acel moment în Legislativ. Deputaţii din opoziţie au învinuit atunci fracţiunea majoritară de încălcarea dreptului de a alege şi de a fi ales, iar comuniştii au invocat că deţinerea unei singure cetăţenii pentru funcţionarii publici, vine să protejeze securitatea şi statalitatea RM.
XS
SM
MD
LG