Linkuri accesibilitate

Dezbatere în jurul suplimentării trupelor americane în Afganistan


Amiralul Mike Mullen
Amiralul Mike Mullen
Seful statelor majore reunite ale armatei americane, amiralul Mike Mullen i-a criticat, in Congres, pe democratii care se opun suplimentarii efectivelor din Afganistan. El a explicat ca conflictul de acolo solicita mai multi militari si fara indoiala mai mult timp. Muellen nu a cerut in termeni foarte clari mai multi militari. Dar el a lasat sa se inteleaga ca armata nu va asista pasiva la dezbaterea politica ci va comunica de ce este nevoie pentru a reusi in Afganistan.

La audierea pentru reconfirmarea sa in functie, amiralul Muellen a spus ca nu au fost primite cereri de suplimentare de la generalul Stanley McChrystal, comandantul NATO din Afganistan. Seful statelor majore reunite a adaugat ca cresterea intensitatii insurgentei impune aducerea mai multor militari. Dezbaterea cu privire la aceasta chestiune este influentata si de incertitudinea politica din Afganistan, unde, o mare parte voturilor de la alegerile prezidentiale vor fi reexaminate in urma acuzatiilor de frauda. Casa Alba spera sa poata amina cu citeva saptamini o decizie cu privire la efective, dar, asa cum semnaleaza audierea amiralului Muellen, dezbaterea publica a inceput deja.

Eforturile militare americane din Afganistan au drept obiectiv protejarea populatiei si oprirea incercarilor fortelor talibane de a destabiliza țara. Ministrul apararii Robert Gates nu a decis inca daca va sprijini o solicitare de suplimentare a efectivelor, daca comandantii din Afganistan o vor cere. Circa 4,000 de instructori militari vor sosi in acea tara in noiembrie, ducind numarul militarilor americani la 68 de mii.

Un consilier al minitrului a spus ca opozitia initiala a acestuia la aducerea de noi trupe este acum mai nuantata. Initial Gates a exprimat temeri fata de constituirea unei forte numeroase, care ar putea intari impresia de ocupatie. Intre timp, ministrul s-a lasat convins de argumentul generalului McChrystal ca nu dimensiunea ci mai curind conduita fortelor militare straine determina efectul lor asupra populatiei. La audiere, presedintele Comisiei pentru Servicii Militare, senatorul Carl Levin a reiterat pozitia unei mari parti a partidului sau ca, inainte de a se discuta suplimentarea efectivelor, trebuie accelerate pregatirea si dotarea fortelor afgane de securitate.

Republicanii, reprezentati de senatorul John McCain sustin ca in Afganistan e nevoie de mai multi militari americani pentru indeplinirea misiunii.
XS
SM
MD
LG