Linkuri accesibilitate

Bucureşti: guvernul Boc îşi asumă răspunderea pentru 3 pachete de legi


Legea salarizarii unice, reorganizarea administraţiei şi un nou cadru pentru educaţie

Guvernul roman incearca astazi sa demonstreze ca are inca in spate o majoritate guvernamentala. Practic executivul isi asuma raspunderea pentru trei pachete de legi, bazate pe reforme asupra carora au insistat expertii Fondului Monetar International, ca solutie pentru atenuarea crizei: este vorba despre legea salarizarii unice, despre reorganizarea administratiei, precum si despre un nou cadru pentru educatie. Cele doua partide aflate la guvernare in Romania: socialist si democrat-liberal transmit insa mesaje diferite in privinta votului de incredere pe care il cere astazi premierul de dreapta, Emil Boc.

Presedintele socialistilor, Mircea Geoana a declarat chiar inaintea sedintei parlamentare ca asumarea raspunderii guvernamentale este doar un gest electoral, iar un grup de socialisti si-au pus banderole albe in semn de protest.

Liberalii, aflati in opozitie considera ca trecerea celor trei pachete de legi fara dezbatere, prin asumarea raspunderii guvernamentale reprezinta un grav derapaj democratic. Democrat-liberalii sint acuzati de socialisti, partenerii lor la guvernare, ca prin votul de incredere cerut de premierul roman, se pune de fapt in scena un spectacol electoral in favoarea lui Traian Basescu.

Dar in vreme ce in parlament se desfasoara procedurile de asumare a raspunderii, Casa Poporului, cladirea care adaposteste Senatul, Camera Deputatilor si alte institutii derivate, este inconjurata de peste o mie de sindicalisti, delegati din toata tara, nemultumiti de forma finala a legii salarizarii unice. 7 octombrie este ziua propusa de liderii sindicali romani pentru declnsarea unei greve generale, la care sa participe si sectorul privat. Principala nemultumire a sindicalistilor este absenta din lege a definirii salariului minim.

Guvernul Romaniei si-a asumat astazi raspunderea pentru aceste trei pachete de legi si daca in termen de trei zile nu se depune nici o motiune de cenzura, se considera adoptate. Liberalii incearca sa stringa semnaturi pentru o motiune, dar le lipsesc aproape 30 de oameni, iar socialistii desi cocheteaza cu iesirea de la guvernare, nu par hotariti sa-si asume o criza politica, acum cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale. Parlamentarii minoritatii maghiare, aflati tot in opozitie sint inca suparati pe liberali pe care i-au acuzat de nationalism saptamina trecuta. Trecerea celor trei pachete de legi fara dezbatere este un semn de slabiciune al democratiei autohtone, dar ar putea fi in acelasi timp o masura utila pe timp de criza.
XS
SM
MD
LG