Linkuri accesibilitate

Finalizarea Planului Preliminar pe Ţară


Ambasadorul american Asif Chaudhry
Ambasadorul american Asif Chaudhry

Ambasadorul Asif J. Chaudhry pledează pentru continuarea luptei împotriva corupţiei şi transformarea ministerului de interne

Combaterea corupţiei în instituţiile statului şi exercitarea corectă a funcţiilor de către angajaţii Ministerului de Interne sunt domeniile asupra cărora R. Moldova ar mai avea de lucrat. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Asif J Chaudhry, după ceremonia de închidere oficială a Planului Preliminar pe Ţară. Semnat în 2006 în cadrul Programului Statelor Unite „Provocările Mileniului”, Planul Preliminar pe Ţară şi-a propus să susţină Guvernul Moldovei în încercarea de a reduce corupţia şi a spori transparenţa în sectorul public.

Planul preliminar pe ţară este o etapă intermediară, prin care un stat beneficiază de asistenţă financiară pentru activităţi menite să prevină şi să combată corupţia. Chisinaul a beneficiat deja de un grant de aproape 25 de milioane de dolari.

În discursul său de la finalizarea oficială a Planului, ambasadorul Statelor Unite, Asif J. Chaudhry a spus că R. Moldova a înregistrat succese la în domenii ca ocrotirea sănătăţii, reforma sistemului judecătoresc, monitorizarea societăţii civile şi a mass-media. Cu toate acestea, Ambasadorul Chaudhry a ţinut să precizeze că au mai rămas totusi sectoare unde guvernul ar trebui sa intervina: „Domeniile care cer o continuare a reformelor sunt lupta împotriva corupţiei şi transformarea Ministerului de Interne, pentru a fi siguri că această instituţie de stat funcţionează corect. Voinţa politică dar şi intenţia cetăţenilor de a susţine toate reformele implenentate, ar constitui un motiv pentru Statele Unite de a continua asistenţa pentru Republica Moldova”

Diplomatul american a menţionat că despre contributiile viitoare ale guvernul de la Washington, se va putea vorbi la finele acestei luni când vor fi trecute în revistă toate realizările programului.

Implementarea cu succes a Planului preliminar pe Ţară ar asigura accesul ulterior la programul de finanţare COMPACT, a menţionat pentru Europa Liberă, Mircea Eşanu, secretarul Alianţei Anticorupţie. State ca Georgia sau Armenia beneficiază deja de aceste granturi nerambursabile în sumă de câteva sute de milioane de dolari.

Mircea Eşanu: „Armenia şi Georgia au obţinut programele COMPACT pe perioada Programelor Preliminare, noi din păcate nu am obţinut acest lucru. Fie că nu am fost suficient de credibili sau că reformele nu au avut un avânt serios cum au avut în celelalte două ţări. Se vehicula că suntem la acelaşi nivel, din păcate ne depăşesc în lupta împotriva corupţiei”

Mircea Eşanu este de părere că mesajul încurajator al ambasadorului Chaudhry nu ar trebui „să-i îmbete cu apă rece” pe guvernanţi: „Noi de fapt o ducem extrem de prost la capitolul corupţie. Trebuie de fapt să constatăm că la elaborarea de strategii, programe şi legi noi ne pricem bine, dar la implementarea lor cred că trebuie să constatăm aproape un eşec total al guvernului care a fost şi a implementat aceste acţiuni”

Secretarul Alianţei Anticorupţie opinează că un rezultat pozitiv al reformelor realizate de R. Moldova ar contribui la obţinerea finanţării în cadrul programului COMPACT care poate ajunge până la câteva sute de milioane de dolari. Grantul se oferă de guvernul Statelor Unite sub formă de investiţii nerambursabile în domenii ce joacă un rol important în accelerarea creşterii economice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG