Linkuri accesibilitate

Arierate, blocaje, gripaj


Autorităţile par neputincioase, iar leul românesc se devalorizează

Romania nu are deocamdata motive sa fie optimista in privinta revenirii economice, mai cu seama ca abia acum blocajele devin periculoase. Valoarea arieratelor, adica a datoriilor totale din economia romaneasca a ajuns la 125 de milioane de euro. Gheorghe Gherghina, secretar de stat la ministerul finantelor a recunoscut astazi ca guvernul roman a esuat in incercarea de a reduce datoriile din sistem. Practic in acest moment cele mai multe intreprinderi sau societati comerciale nu reusesc sa-si recupereze datoriile: de pilda companiile de electricitate au de primit sume imense de la consumatorii industriali, in vreme ce la rindul lor acumuleaza datorii in lant.

Romania s-a obligat in fata FMI Fondul Monetar International sa-si reduca arieratele pentru a evita un blocaj devastator, dar deocamdata nu au reusit sa opreasca datoriile uriase care se string intre intreprinderi. De altfel autoritatile romane au cerut Fondului o derogare in aceasta privinta, iar Consiliul Executiv al FMI ar putea analiza aceasta solicitare saptamina viitoare. Potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul încheiat cu FMI, Romania avea ca obiectiv să nu acumuleze noi arierate până în luna septembrie si sa reduca obligatiile statului cu circa 40 de milioane de euro pina in luna decembrie si cu inca 40 de milioane de euro pina la finele anului viitor. Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12miliarde de euro, bani care intră în rezerva Bancii Nationale, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondiala şi BERD urmând să ajungă la aproape 20 de miliarde euro. Prima transa de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva bancii centrale.

In vreme ce economia se gripeaza, autoritatile par neputincioase, iar leul romanesc se devalorizeaza, ajungind astazi la 4,27 lei pentru un euro, un maxim al ultimelor sase luni. Economiile populatiei au scazut alarmant, programul "prima casa", prin care guvernul a incercat sa reporneasca sectorul constructiilor subventionind dobinzile bancare este impotmolit, iar principala sursa de finantare a tarii aluneca pe tobogan: banii “capsunarilor” sint tot mai putini. “Capsunarii” cum sint numiti romanii care lucreaza in strainatate trimiteau anual in tara pina la 6 milirde de euro. Intre timp multi dintre ei si-au pierdut slujbele, iar altii s-au intors acasa, astfel incit sumele care ajung in Romania s-au redus cu 50 la suta.
XS
SM
MD
LG