Linkuri accesibilitate

Piaţeta memorială de la Ground Zero


Macheta ciitorului sit de la Ground Zero
Macheta ciitorului sit de la Ground Zero

Opt ani de la atacul terorist soldat cu distrugerea turnurilor gemene de la World Trade Center

Peste câteva ore, americanii vor marca din nou, a opta oară, amintirea celui mai teribil atac terorist din istoria Statelor Unite, petrecut la 11 septembrie 2001 la New York şi Washington. În metropola financiară a Americii, ceremoniile principale vor avea loc ca de obicei la aşa-numitul „Ground Zero”, locul unde se înălţau cele două turnuri gemene (de la World Trade Center) distruse de avioane.

Într-o corespondenţă de la New York, agenţia France Presse anticipează că astăzi, când voluntarii vor da citire celor aproape 3000 de nume de oameni ucişi la World Trade Center, fundalul momentului emoţionant va fi în linii mari acelaşi. „Ground Zero” arată şi anul acesta ca o groapă imensă, pentru că lucrările de înlocuire a turnurilor distruse şi chiar cele de ridicare a unui monument s-au împotmolit.

În ciuda dorinţei profunde şi generale de a comemora în mod demn tragedia de la 11 septembrie, munca de construcţie la „Ground Zero”înaintează în pas de melc, din cauza disputelor financiare şi juridice ale celor implicaţi. Criza financiară, declanşată în urmă cu un an, ca şi căderea pieţei imobiliare americane, au făcut şi mai puţin probabilă revigorarea zonei, iar locuitorii New Yorkului sunt din ce în ce mai frustraţi. Un avocat care colaborează cu firmele de construcţii a declarat AFP că studiind activitatea companiilor şi oficialilor implicaţi în proiectele de la „Ground Zero” a ajuns la o singură concluzie, anume că nu le pasă de opinia publică.

Pe hârtie, în locul turnurilor gemene ar urma să fie ridicaţi patru, cinci zgârie-nori, cu un parc şi un monument între ei, precum şi un nod de transporturi publice. Mulţi cred însă că în actuala situaţie economică, atâtea clădiri imense nu-şi vor găsi destui cumpărători şi chiriaşi.

Până una-alta, ce se poate vedea cu ochiul liber este groapa, dar şi primele semne ale viitoarelor edificii, inclusiv fundaţia viitorului „Turn al Libertăţii”, redenumit recent „1 World Trade Center”. Când va fi terminat, turnul va avea 541 de metri înalţime, urmînd să fie cea mai înaltă clădire din Statele Unite şi a doua din lume, după un nou zgârie-nori ridicat în Dubai.

În 2006, când a început construcţia, se plănuia ca turnul să fie gata în anul 2011, adică la a zecea aniversare a atacului terorist. În urmă cu un an, însă, coordonatorii proiectului au avansat data mai probabilă de 2013. Iar în vara aceasta ziarul „New York Daily News” a scris că turnul nu va fi gata mai devreme de 2018, iar clădirile noi din jurul lui vor fi terminate cu câţiva ani mai târziu. Oficialităţile proiectului au dezminţit însă articolul, spunînd că termenul iniţial va fi respectat.

Pe pagina de internet oficială a proiectului sunt publicate imagini din 2001 şi de acum câteva zile, prin care autorităţile, mai excat Autoritatea Portuară din New Jersey şi New York, încearcă să demonstreze că s-au făcut mari progrese.„Piaţeta memorială este gata să primească rudele victimelor”, anunţă site-ul proiectului, anticipînd un nou moment, al optulea, în care toţi ochii lumii vor fi aţintiţi asupra capătului de sud al insulei Manhattan, inima încă rănită a oraşului New York.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG