Linkuri accesibilitate

Acasă la protagonistul din „Arrivederci”


Ionel Babenco acasă la Butuceni
Ionel Babenco acasă la Butuceni

Ionel Babenco: Eu vreau să devin actor, să mă mai filmeze...

Îşi aminteşte un fragment din filmul „Arrivederci”, Ionel Babenco, în vârstă de 8 anişori, mica vedetă de cinematografie care a jucat rolul principal în această peliculă. De ce tocmai pe Ionel l-am ales să ne vorbească despre lumea din lur ? Recent, a obţinut premiul „Speranţa festivalului internaţional de cinematografie din Ucraina”. Filmul artistic „Arrivederci” povesteşte despre dragostea unui copil pentru mama sa dar şi despre drama pe care o trăieşte, în timp ce fiinţa iubită e plecată la muncă în Italia.



Când am ajuns în satul Butuceni, Ionel tocmai venise de la şcoală. Deşi mai timid la început, până la urmă am aflat cu lux de amănunte cum a fost să se filmeze în „Arrivederci”. "Îmi turnau apă în ochi, ca şi cum eu plângeam. Atunci era ziua de hram. Duceam sfecla, cartofi în beci, am ieşit şi l-am salutat pe tata, el mi-a dat căruţa şi am mers în peşteră şi am adus popuşoi. Am mers eu la volan cu calul. Mi-a plăcut".

Cel mai mult l-a impresionat, atunci când, spune personajul: "M-am filmat în şcoală, când am scos apă şi am priponit viţelul dar şi dezghiocam grăunţe". Mica celebritate de numai 8 ani din Butuceni ştie chiar şi de ce a fost aleasă de către regizor să se filmeze: "M-a văzut că sunt mai cuminte şi am fost ales".

Are şi o dimplomă acasă, dar, Ionel, deocamdată nu poate să citească:"Este în altă limbă, cred că italiană".

Ionel crede că a jucat bine rolul în „Arrivederci”, darurile primite fiind o dovadă în acest sens: "O bicicletă, mi-au adus şi ciocolate, o paletă şi o minge".

Ionel şi familia sa
Am găsit-o acasă şi pe mama lui Ionel, Valentina. Mai are grijă încă de trei copii, doi dintre aceştia gemeni. Este fericită că are o adevărată vedetă de cinematografie despre care ştie şi Europa: "Sunt bucuroasă că am un copil talentat. El a mai fost filmat într-un spot publicitar despre copii lăsaţi de părinţi. Nu este prima dată. El deja era acomodat, ştia cum să se comporte. Eu mă simt destul de bine. Copilul să fie sănătos şi să înveţe şi apoi vom vedea unde va reuşi".

Totuşi, filmările pentru „Arrivederci” l-au cam obosit pe eroul principal, constată mama băiatului: "S-a filmat timp de 7 zile şi când a ajuns la jumătate de film a fost cam obositor.Nu vroia. Trebuia să se scoale dis-de-dimineaţă de la 6 şi venea seara, era întuneric deja. A fost foarte obositor ca până la urmă să vadă reuşita lui".

La şcoală am găsit câţiva profesori, unii fiind mulţumiţi de ceea ce a făcut Ionel, alţii însă mai puţin cum ar fi chiar diriginta clasei: "Copilul a lipsit foarte mult de la ore. Mai ales atunci când se preda alfabetul. 8 litere el nu le-a însuşit, trebuia să stau sau după-masă să le însuşim sau a două zi la lecţii sau sunt unele pe care nu le cunoaşte deloc.A înţeles din film doar ceea ce este urât. Nu cred că pentru el în viaţă a luat ceva bun".

Valeriu Jereghi
Iată însă şi o altă părere despre Ionel, mica celebritate din filmul „Arrivederci”. "Copilul este bravo, a jucat foarte bine în acest film pentru că nu toţi copii pot să reziste să fie aşa actori de la aşa vârstă.Acesta este un mare plus pentru el". Regizorul peliculei Valeriu Jerghi spune că Ionel, deşi fără experienţă, a interpretat rolul foarte bine, filmul fiind apreciat acum la concursuri internaţionale dar şi de simpli spectatori. "Cel mai dificil nu a fost un episod sau altul. Nu. A fost construcţia filmului pe parcurs pentru că sufleţălul ăsta dicta altfel materialul decât mi l-am propus eu de la început.dacă aveam o perioadă de pregătire foarte serioasă pentru filmul „Arrivederci” aşa cum se cuvine pentru un film artistic o jumătate de an, nu mai făceam noi filmul ăsta. El a fost făcut dintr-o răsuflare. Un băiat foarte deştept, receptiv şi este foarte uşor de a-l pune într-o situaţie emoţională. Este foarte uşor de dirijat cu el în calitate de actor.iată ăsta este darul acestui copil".

Filmul „Arrivederci” a fost distins cu Grand-Prix al Tele-ţforumului Euroasiatic, desfăşurat la Moscova în noiembrie 2008, unde a concurat cu alte 200 de pelicule din peste 20 de ţări.
Previous Next

XS
SM
MD
LG