Linkuri accesibilitate

Devalorizarea dolarului: un paradoxal indiciu de optimism la burse


Pe termen scurt se aşteaptă ca dolarul să scadă la 1,50 în raport cu euro

Dolarul a atins cota cea mai joasa din acest an în raport cu moneda unica europeana – fiind cotat la 1, 45. Pe de alta parte, pretul unciei de aur a crescut fulminant, la peste 1.000 de dolari. Devalorizarea dolarului poate fi interpretată ca un semn de optimism al pietelor, ca un prim semn al începutului unei redresari generale. Cand a izbucnit criza financiara, care repede s-a transformat în cea mai grava criza economica din perioada postbelica, investitorii s-au refugiat în „dolar”. Desi tot atunci, slabiciunea economiei americane devenea evidenta, factorul psihologic a fost mai tare; dolarul nu si-a pierdut calitatea „de valuta de refugiu".Este motivul pentru care expertii vorbesc acum de optimismul „temperat” al pietelor ce determina caderea dolarului.

James Hughes de la firma de investitii CMC Markets din Londra explica Europei libere ca dupa retragerea in dolar, investitorii prind acum curaj: "Saptamana asta s-au cumparat firme, altele s-au unit, au aparut primele previziuni mai consistente ca Germania, Franta si chiar Marea Britanie ies din recesiune. Vesti bune care maresc curajul riscului".

Totodata, guvernele din tarile grupului principalelor 20 de state industrializate au dat asigurari ca vor continua sa sprijine activ economia. Multi se temeau ca odata cu primele semne de redresare, guvernele se vor retrage brusc.

În momentul cand guvernele vor începe totusi sa se retraga din economia activa, este de asteptat ca si bancile centrale sa mareasca rata dobanzilor. Mai putin Rezervele Federale Americane – motiv pentru care s-ar putea ca dolarul sa ramana slab.

Un dolar slab si perspectiva inflatiei sunt motorul investitiilor in aur – asa se explica pretul record de 1.000 de dolari uncia .

Si care sunt perspectivele ? Pe termen scurt, este de asteptat ca dolarul sa scada chiar la 1,50 in raport cu moneda europeana. Numai ca trendul se va schimba pana la mijlocul anului viitor, cand ar putea fi din nou la valoarea de 1,25. De ce ? Pentru ca optimismul acestui moment, sunt de parere multi experti financiari, este exagerat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG