Linkuri accesibilitate

Deschiderea unui dosar penal împotriva ministrului agriculturii din guvernul Stanişev


Autorităţile bulgare declanşează o campanie pentru depistarea corupţiei la nivel înalt, a crimei organizate şi a cazurilor de fraudare a fondurilor UE

Fostul ministru al agriculturii, Valeri Tzvetanov a devenit primul membru al guvernului Stanişev acuzat de comiterea unor infracțiuni de serviciu. El a fost convocat la Serviciul național de anchetă penală unde a făcut cunoștiință cu acuzațiile privind implicarea sa în schimburi de terenuri care au păgubit statul cu echivalentul a 35 de milioane de euro.

Un al doilea act de acuzare a fost înmănat ex-șefului Agenției de stat a pădurilor, Stefan Iurukov. În acest mod a devenit realitate promisiunea primului ministru Boiko Borisov că în septembrie va fi pus sub acuzare cel puțin unul din membrii cabinetului Stanișev.

Încă în februarie agenți ai Serviciului de securitate națională au efectuat percheziții la Ministerul agriculturii și au confiscat documente. Valeri Țvetanov a aprobat contracte de genul „cal contra unei găini” prin care terenuri de stat în imediată apropiere de litoral sau de stațiunile montane au fost schimbate de anumite persoane contra unor parcele de mică valoare. Este vorbă de 15 astfel de contracte semnate cu numai o zi înainte de a intra în vigoare moratoriul asupră schimbărilor de păduri și terenuri de stat. Sunt anchetate și toate persoanele care au căștigat milioane prin semnătura celor doi înalți funcționari de stat.

Ex-ministrul Țvetanov a declarat că nu-și recunoaște vina și așteaptă să fie achitat. Înăinte de a părăsi puterea, cele trei partide din coalitia de centru-stângă au votat în parlament o lege a amnistiei care reduce practic la zero șansele ca vreun membru al cabinetului Stanişev să ispăşească o sentință pentru crimă de servicu.

În curănd sînt așteptate acte de acuzare împotrivă unor alți miniștri din guvernarea precedentă. Presa menționează în legatură cu această numele ex-miniștrilor apărării, al finanțelor și transporturilor. Procuratura, serviciul de securitate națională și ministerul de interne au semnat marți o înțelegere privind constituirea unor echipe comune care vor ancheta corupția la nivel înalt, crima organizată și cazurile de fraudare de fonduri europene.
XS
SM
MD
LG