Linkuri accesibilitate

Comuniştii nu vor să asigure transferul organic al puterii


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu (PD) despre manevrele PCRM de a pune beţe în roate Alianţei pentru Integrare Europeană

Valentina URSU: Ati stabilit structura organului legislativului care va fi propusa joi spre adoptare ?

Marian LUPU: Discutiile purtate azi s-au axat pe desfasurarea sedintelor in plenul parlamentului pentru zilele de joi si de vineri. Am trecut inca odata in revista propunerile care ar viza comisiile pemanente ale parlamentului, componenta lor numerica si nominala.

Valentina URSU: Mai multe agentii de presa scriu ca vor fi doar doi vice speakeri, asa ati decis?

Marian LUPU: Vor fi mai multi. Este un subiect care va fi supus discutiilor, in modul in care toate fractiunile parlamentare, inclusiv fractiunea comunistilor, sa se bucure in egala masura de acele prevederi legale, incluse in regulamentul parlamentului.

Valentina URSU: Unul dintre vice-presedintii parlamentului ar trebui sa fie din partea fractiunii comunistilor. Deputatul comunist Vladimir Turcanu a declarat ca PCRM va refuza la functia de vice-speaker. Cum comentati acest gest, aceasta luare de pozitie?

Marian LUPU: Important este ca fractiunea are dreptul la o asemenea functie de vice-speaker. Mai este important sa spun ca in baza unei pozitii consensuale a celor patru formatiuni care fac parte din AIE, am fost, suntem si vom fi si in continuare totalmente dispusi ca sa fie onorat acest drept pentru fractiunea PCRM. In continuare, tine de competenta si de decizia fiecarei fractiuni de a delega sau nu pe cineva in aceasta functie. Dupa mine, este regretabil, fiindca nu exista niciun temei pentru refuz.

Valentina URSU: Ar fi un precedent?

Marian LUPU: Nu este un precedent. Dupa alegerile din 5 aprilie s-a procedat la fel, in aceeasi maniera din partea altor formatiuni politice. Una din functiile de vice-presedinte al legislativului nu a fost ocupata. Asa dar, nu este un precedent, dar mai degraba ar fi o actiune nejustificata. Si asta pentru ca ocuparea functiilor respective, ma refer la componenta comisiilor parlamentare, crearea biroului permanent, de rand cu aceste distribuiri de functii, de fapt si functia de vice-presedinte al parlamentului este una dintre multe alte functii lucrative, iar daca decizia deputatilor comunisti se adevereste nu ar avea temei. Daca ai dreptul legal la aceasta functie de ce sa renunti la ea?

Valentina URSU: Domnule Marian Lupu, stirea zilei despre care se spune ca e senzationala e aceea ca premierul in exercitiu Zinaida Greceanâi a declarat ca președintele țării va numi un premier interimar până la formarea noului Guvern, pentru ca ea a ales sa ramana ca deputat. Ce ar avea sa insemne?

Marian LUPU: Trebuie sa privim orice situatie prin prisma buchiei legii. Si atunci daca legea stipuleaza ca pana in 14 septembrie deputatii trebuie sa decida daca accepta mandatul sau raman in alte functii pe care le detin, doamna Greceanâi decis sa ramana in parlament. In asa mod ea nu poate sa cumuleze doua functii. Pe de alta parte si presedintele in exercitiu dispune de toate drepturile, inclusive, cele institutionale. In asemenea conditii putem vorbi despre despre o alta fateta a problemei. Din alt punct de vedere decat cel tactic, unul politic, constitutia, legislatia stipuleaza ca oricare govern care isi prezinta demisia in momentul cand se valideaza mandatele de deputat, cabinetul de ministri isi exercita atributiile sale pana la desemnarea noului guvern. In asa fel da dovada de responsabilitate, o asigurare a transferului organic al puterii. Dar de aceasta data nu se procedeaza intr-o asemenea maniera. Chiar, as spune ca nu se doreste asigurarea acestei continuitati de transfer al puterii care ar fi in binele tarii, in binele stabilitatii si nu printr-o asemenea ruptura. In situatia creata se da dovada ca interesul politic este net superior decat o abordare mai serioasa a interesului national, interesului tarii.

Valentina URSU:Cum se va intampla, seful statului in exercitiu, Vladimir Voronin, cu trei zile inainte de a demisiona din aceasta functie, va numi un premier interimar, care, potrivit legii, va fi cine?

Marian LUPU: Nu stiu. Ar trebui sa puneti aceasta intrebare unui jurist.

Valentina URSU: Atunci sa va intreb daca s-ar putea ca vineri in plenul parlamentului sa-si dea demisia si guvernul si actualul sef al statului?

Marian LUPU: Ma intrebati despre lucruri pe care nu le cunosc. Pentru actualul presedinte in exercitiu termenul e de 14 septembrie. Acest lucru el poate sa-l faca in orice zi pana luni. O asemenea declaratie se depune catre parlament. Acum nu pot sa va confirm ca se face neaparat in sedinta plenara sau se face in scris si se transmite in adresa parlamentului. Cred ca aici ar fi o marja de manevra. Referitor la demisia guvernului urmeaza de vazut.

Valentina URSU: Domnule Lupu, pana la urma se limpezesc apele sau se tulbura situatia social-politica? Ce intreprinde AIE?

Marian LUPU: Lucrurile merg in directia in care trebuie sa mearga. Iar aceasta directie este cea de preluare a tuturor functiunilor si responsabilitatilor puterii in stat de catre Alianta pentru Integrare Europeana. Am fost martorii unui prim exercitiu, ma refer la decizia Curtii Constitutionale. In mod evident ca aceste miscari din partea PCRM intr-adevar putin distorsioneaza situatia, incercandu-se sa fie create noi si noi momente mai dificile. Dar ele vor fi depasite. Este chiar o obligatiune a tuturor in acest sens. In asa fel noua guvernare sa intre in toata plenitudinea functiilor si responsabilitatilor. In asa fel vom incepe sa solutionam multitudinea de probleme cu care se confrunta cetateanul si intreaga societate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG