Linkuri accesibilitate

Tortură în temniţa din Taraclia


Un caz paradigmatic pentru Moldova

“La penitenciarul nr 1 din Taraclia, se aplica tortura”. Declaratia apartine lui Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru drepturile omului din Moldova. Comitetul Helsinki a investigat situatia a 2 frati care au castigat la CEDO un proces de judecata privind dreptul de a nu fi torturati.

20 de ani, acesta este termenul de ispasire a pedepsei in puscarie pentru fratii Vitalie si Pavel Levinta. Asta se intampla la inceputul anului 2000 pe motiv ca ei facand parte dintr-o grupare criminala, au comis mai multe omoruri, tentative de omor si pentru posesie de arme de foc.

Stefan Urâtu (Comitetul Helsinki)
Stefan Uratu de la Comitetul Helsinki spune ca in luna decembrie a anului trecut, fratii Levinta au castigat la CEDO un proces intentat impotriva Republicii Moldova: “Ei stau din 2000. Pe parcursul detentiei fata de ei a fost aplicata tortura. Ei au deplans aplicarea torturii la CEDO si au castigat. Deci Republica Moldova a fost recunoscuta vinovata pentru incalcarea drepturilor acestor frati de a nu fi torturati. “

Stefan Uratu spune ca inculpatii au inceput sa fie torturati mai dur dupa ce au castigat acest proces. Argumentul autoritatilor de la penitenciar ar fi fost urmatorul: “Lor le-a spus asa: Banii care o sa-i primiti de la Republica Moldova în calitate de compensatii, nu o sa va ajunga pentru a va redresa sanatatea. Si anul acesta au pornit cu aceste actiuni asupra fratilor Levinta.”

Avocatul fratilor Levinta, Tudor Ungureanu, spune ca nu i s-a permis intalnirea cu clientii sai. Iar administratia inchisorii a motivat aceasta prin faptul ca nu poate asigura paza detinutului cat are loc intalnirea. Avocatul vorbeste despre modul in care este incarcerat unul dintre infractori: “Doar o ora timp de 24 i se acorda plimbare dar timp de 23 de ore este tinut in celula. El sta inchis ca si cum ar fi comandat la detentie de tip inchis. Asta e o incalcare grava a legislatiei.”

Sora inculpatilor, Tatiana Grigore, crede ca structurile de stat care inregistreaza plangeri functioneaza mai mult birocratic.„Pe 27 am plecat la Comitetul de plangeri si ei mi-au spus ca plangerile n-au fost primite la ei. Apoi am scris o cerere si ei mi-au raspuns ca n-au fonduri si nu pot sa ne ajute acum cu nimic, dar lasati, ca poate in viitor cineva le va citi. Acolo se afla numai numai o secretara si un domn si mai mult nimeni.”

Stefan Uratu a adaugat ca CEDO a constatat multiple incalari procedurale in acest caz, fapt care pune la indoiala legalitatea intregului proces, inclusiv a sentintei. Acesta nu este un caz singular, pentru ca, asa cum spune Stefan Uratu, aproape in fiecare zi la Comitetul Helsinki parvin plangeri de aplicare a torturii fata de detinuti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG