Linkuri accesibilitate

De ce preţuieşte Aleksei Mitrofanov poziţia României?


"Ziua" despre situatia economică dramatică a Ucrainei

Mai multe ziare romanesti preiau informatia respingherii la Curtea Constitutionala a Moldovei a constestatiei privind alegerea lui Mihai Ghimpu in functia de presedinte al Parlamentului. Romania libera citeaza Agerpres, care a cerut opinia analistilor de la Kommersant. Este furnizat si detaliul ca votul judecatorilor de la Curtea Constitutionala a fost de 3 la 3, situatie in care decizia contestata la Curte se considera legala. Candidatura lui Marian Lupu e data drept sigura in Romania libera, dar ea nu va putea fi inaintata decat dupa demisia presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, precizeaza cotidianul de la Bucuresti.

Intr-o stire cu continut asemanator, Evenimentul zilei citeaza declaratia deputatului comunist Vladimir Turcan. Acesta a anuntat ca Partidul Comunistilor va respecta verdictul Curtii Constitutionale si va reveni in sala de sedinte a Parlamentului.

Pozitia Moscovei fata de evolutiile din Republica Moldova este abordata in Gardianul. Se folosesc declaratii ale politicianului rus Aleksei Mitrofanov, adeptul renuntarii la Moldova, in schimbul Transnistriei. Moldovenii ar trebui lasati sa se uneasca cu Romania, daca asta isi doresc, Mitrofanov personal sustinand ca pretuieste pozitia ferma a Bucurestiului: anume, aceea de a acorda la cerere cetatenie romana moldovenilor (chiar si celor de etnie rusa).

Ziua scrie despre situatia economica dramatica a Ucrainei, careia Moscova nu mai e dispusa sa-i acorde un imprumut. Cu o cadere economica de 18% din produsul intern brut, Ucraina ar avea nevoie de 1,5 – 2 miliarde de dolari. In locul sprijinului asteptat, Rusia ar coace insa planuri de separare a peninsulei Crimeea de Ucraina – informeaza ziarul, citand declaratii recente ale presedintelui de la Kiev, Viktor Iuscenko.

Subiectul apropiatei campanii electorale pentru presedintia Romaniei intereseaza insa tot mai mult comentatorii din presa cotidiana. In Evenimentul zilei, Mircea Marian ii compatimeste pe ziaristii trusturilor de presa conduse de afaceristi cu interese economice si politice foarte mari (sunt pomeniti aici de regula Sorin Ovidiu Vantu, patronul trustului Realitatea-Catavencu, si Dan Voiculescu, a carui familie detine trustul Antena). Editorialistul propune adoptarea unei legi antitrust in presa din Romania, care sa nu mai ingaduie unei familii sa detina mai mult de 20% dintr-o asemenea afacere.
XS
SM
MD
LG