Linkuri accesibilitate

Moldova Suverană jeleşte "năruirea statalităţii"


Timpul publică o dezbatere despre politica Rusiei în spaţiul CSI

Cu trei voturi pro şi trei contra, Curtea Constituţională a decis: Preşedintele parlamentului a fost ales legal, iar următoarea şedinţă a legislativului va avea loc joi, 10 septembrie, titrează ziarul TIMPUL. După şedinţă, deputatul PCRM, Veaceslav Ţurcan a declarat presei că Partidul Comuniştilor se va conforma deciziei Curţii şi va participa la şedinţele parlamentului”.

Tot ziarul TIMPUL invită cititorii la dezbatere despre politica Rusiei în spaţiul CSI cu Radu Vrabie, de la Asociaţia pentru Politică Externă, Oazu Nantoi, de la Institutul de Politici Publice, şi Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă. Radu Vrabie, bunăoară este de părere că Moscova a pus în aplicare mai multe metode pentru a-şi păstra şi spori influenţa în spaţiul CSI, inclusiv prin pârghiile tradiţionale, între care conflictul transnistrean, relaţiile economice, mass-media sau minorităţile etnice.

„Ghimpu, ales cu o mare funcţie în stat, dă startul năruirii statalităţii moldoveneşti” scrie Vasile Grozavu în Moldova-Suverană. Însă lecţia de comportament politic responsabil i-a fost dată lui Marian Lupu este de părere Grozavu, care-i sigur că cetăţenii îl vor înterba pe liderul PD cine l-a împuternicit să dea voturile unei formaţiuni politice care a ajuns în parlament pedalînd pe nişte idei naţionaliste, anti CSI şi pro NATO.

Tot în paginile Moldovei-Suverane găsiţi publicată lista persoanelor cărora Vladimir Voronin le-a oferit ieri distincţii de stat, între care “Gloria Muncii” sau “Ordinul Republicii”. Printre aceştia se numără ziarişti, oameni de afaceri, colaboratori ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, dar şi angajaţi ai Societăţeii de Acţiuni „Gazprom” din Federaţia Rusă. Ultimii au fost înalt apreciaţi pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Moldova-Gaz şi Gazprom.

Justiţia de la Chişinău a decis: Voronin, debarcat de la preşedinţie, titrează ziarul de a Bucureşti, COTIDIANUL. Cerînd invalidarea alegerii lui Mihai Ghimpu, scriu ziariştii români, comuniştii au încercat amânarea numirii primului guvern necomunist din ultimii opt ani, condus de liberal-democratul Vlad Filat, deoarece, în calitatea sa de speaker, Ghimpu devine preşedinte interimar al Moldovei, având prerogativa numirii premierului.
XS
SM
MD
LG