Linkuri accesibilitate

Federaţia Rusă în expectativă


Preşedintele Medvedev la întrunirea Consiliului de Securitate de la Moscova
Preşedintele Medvedev la întrunirea Consiliului de Securitate de la Moscova

Analişti politici consideră că, în relaţiile cu Moldova, Rusia aşteaptă deocamdată alegerea preşedintelui

Tensiunile politice prelungite de la Chişinău şi configurarea unei noi puteri reale în Moldova, determină Rusia să mizeze pe alţi actori politici în dialogul cu Moldova, cel puţin aşa sugerează în ultimele zile mai mulţi politicieni ruşi, citaţi de presa rusă şi de cea de la Bucureşti. Deputatul Dumei de Stat Constanin Zatulin, după vizita sa, acum două zile, la Chişinău şi Tiraspol, a sugerat chiar lui Vladimir Voronin să demisioneze, dar să-l sprijine pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului.

Viorica Zaharia i-a întrebat pe experţi de la Moscova şi Kiev dacă asemenea declaraţii ar vădi semnale de reorientare a mizelor ruseşti în relaţiile cu Moldova.

“Kremlinul întotdeauna îl caută pe cel care deţine puterea reală în ţară şi pe cine poate miza şi purta un dialog”, spune Grigori Perepelitsa, director al Institutului de cercetări în domeniul politicii externe de la Kiev, care admite că conducerae politică din Rusia îşi revede acum potenţialii parteneri de dialog de pe scena politică a Moldovei: „ Probabil după alegerile anticipate dl Voronin a pierdut influenţa în Moldova şi de aici reorientarea Moscovei în căutarea unui lider care va putea deţine puterea reală sau cea mai mare parte din puterea reală din Moldova”.

Politologul de la Kiev crede că Moscova va colabora cu noua putere de la Chişinău, indiferent cum va arăta noua configuraţie: „Cred că în Moldova nu există puteri influente care ar promova o politică ce ar contraveni radical intereselor Rusiei. De aceea Rusia va purta un dialog cu orice putere reală din Moldova".

Europa Liberă: Dar noua coaliţie de la Chişinău are drept obiectiv integrarea europeană ce nu consună cu interesele Rusiei....

Grigori Perepelitsa: „Integrarea Europeană nu este integrarea în NATO. Rusia apreciază desul de obiectiv posibilităţile integraţioniste ale Moldovei, spre deosebire de unii lideri politici de la Chişinău. De aceea declaraţiile despre cursul politic proeuropean nu o preocupă pe Rusia foarte mult, reieşind din faptul că Kremlinul consideră că Moldova este teritoriu exclusiv de influenţă al Rusiei şi UE nu se va certa cu Rusia şi nu va pretinde foarte mult la includerea RM în componenţa UE. Deci o conlucrare cu puterea de la Chişinău oricum va exista. Nu putem vorbi de relaţii foarte calde, dar un anumit nivel de colaborare va fi menţinut.”

Analistul politic al postului de radio Svoboda de la Moscova, Vitalii Portnikov crede însă că Moscova este acum în aşteptarea limpezirii apelor politice la Chişinău: “La acest moment conducerea politică a Federaţiei Rusie aşteaptă evoluţia situaţiei şi nimeni nu cred că are o poziţie clară cum să procedeze în raport cu Moldova în actualele condiţii de incertitudine. Aici poziţia Rusiei nu se deosebeşte cu nimic de poziţia altor state, care la fel aşteaptă evoluţii. Deci, fie trebuie să aşteptăm alegerea noului preşedinte de către Parlamentul Moldovei, fie să aşteptăm alegerile anticipate din martie 2010 pentru ca să vorbim cum va fi poziţia Rusiei în raport cu Chişinăul. E similar poziţiei Rusiei în raport cu Ucraina: până în ianuarie 2010 conducerea Rusiei nu poate determina clar ce poziţie strategică să adopte pentru că depinde de cine va fi preşedinte în Ucraina. Cred că în raport cu Moldova Rusia a luat o pauză, indiferent de ce declară, separat, unii deputaţi ruşi care vor să-şi facă astfel carieră politică”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG