Linkuri accesibilitate

Problemele producătorilor de struguri


Din noiembrie 2006, vieri nu pot să comercializeze marfa decît la pieţele din localităţile lor

La prânz când am ajuns pe plantaţiile de vie din satul Durleşti, am întâlnit mai mulţi podgoreni. Stăteau la sfat. Aflu, că, de fapt, în fiecare zi, în ultimele săptămâni îşi petrec timpul aici pentru că au grijă ca strugurii să nu fie furaţi. Când i-am întrebat de problemele pe care le au, sătenii nu-şi dădeau rând să-mi vorbească. „ Struguri poţi găsi toată Moldova. Câţi struguri pot mânca moldovenii. Iată poama „muscat” demult trebuia culeasă. Am rânduri care nici nu le-am început să le culeg. Toţi se laudă la televizor că va fi poama 3-4 lei dar în realitate este 90 de bani -1 leu 30.Unde se uită statul?Ne mai ajutau din Ucraina, acum totul s-a închis. Voi păzi poamă până vor da îngheţurile, dar nici de pomană nu o dau."

Dionisie Popescu este de la Călăraşi. A venit azi la Durleşti cu mai multe lăzi cu struguri. L-am găsit, lângă un butic, în aşteptarea cumpărătorilor: "Prin raioane nu se vinde poama, vin aici la oraş mai mult. Un litru de cvas este 10 lei iar unul de vin 7 lei. Dar la întreprinderi iau strugurii cu un preţ foarte mic, cum le convine lor. O să fac şi eu puţin vin. Dacă doriţi, veniţi, poftim!"

Producătorii de struguri au şi unele soluţii pentru depăşirea situaţiei create. Problema cea mare, spun ei, este că nu pot face mai nimic fără ajutorul autorităţilor. Trebuie deschise căile de vânzare, să vină la noi cei din Ucraina, Belarus că înainte foarte bine era. Chiar dacă mai mulţi vieri îşi doresc să vândă vinul în afara Moldovei, nu pot face acest lucru. Din noiembrie 2006, ei pot să comercializeze marfa doar la pieţele din localităţile lor şi trebuie să dispună de licenţă, să se înregistreze la Inspectoratul Fiscal şi să declare anual, cantitatea de struguri şi cea de vin pe care au obţinut-o.

L-am întrebat pe Igor Dodon, ministru demisionar al economiei cum şi dacă ar putea fi ajutaţi viticultorii în acest an. Prima soluţie ar fi exportul strugurilor către unii producători de vinuri din ţările vecine. În Ucraina este de fapt un deficit de materi primă. Dar de fapt, prima soluţie, cea mai importantă ar fi deblocarea cât se poate de rapidă a exportului vinului în vrac către pieţele tradiţionale, mă refer la Rusia. Din păcate, atât timp cât noi suntem în exerciţiu, nu putem duce negocieri cu partenerii străinii, chiar dacă aceştia îşi doresc acest lucru şi noi la fel. Ei spun – va fi noua guvernare, vom vedea.

Producătorii de struguri îşi pun speranţe că noua guvernare va fi preocupată mai mult de durerile lor. Din 2006, când a fost impus embargoul rusesc, viticultorii moldoveni spun că suportă doar pierderi. Potrivit experţilor în domeniu, vinul este principala marfă de export – iar piaţa rusă cea mai importantă.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG