Linkuri accesibilitate

Banca Naţională primeşte o a doua tranşă din partea FMI


Creditul este oferit pentru majorarea rezervelor valutare ale BNM

Fondul Monetar International va aloca RM in aceasta saptamana o a doua transa de bani, dupa cea oferita luna trecuta pentru majorarea rezervelor valutare. Actiunea face parte dintr-un program amplu al FMI, conducerea caruia a aprobat operatiunea pe 17 iulie in urma unui angajament al liderilor statelor din G20 de a majora lichiditatile statelor membre. Pe 7 august, consiliul de guvernatori al FMI a prevazut alocarea unei sume de 250 miliarde de dolari pentru toate tarile membre ale FMI in functie de cota de participare la Fond. Aproximativ 100 de miliarde de dolari sunt destinati tarilor in curs de dezvoltare, dintre care 18 miliarde vor merge catre cele cu venituri reduse.

Republica Moldova se afla printre cele 82 de tari membre ale FMI care beneficiaza de doua transe ale Fondului, dupa cum ne-a spus Marin Molosag, viceguvernator al BNM: „ Deocamdata noi am beneficiat de circa 142 milioane de dolari din fondul de alocare generala, alocare care se acorda tuturor statelor membre. Saptamana aceasta urmeaza sa mai intre in conturile BNM aproximativ 42 milioane dolari, asa numita-alocare speciala care se va face pentru tarile care au devenit membre ale FMI dupa 1981, pentru ca astfel de alocari dupa acea perioada nu s-a mai efectuat. Este vorba de alocarea mijloacelor pentru rezervele valutare ale BNM ca si pentru orice alta banca centrala. Mijloacele nu vor avea un scop deosebit de cel pe care le are rezervele valutare, adica echilibrarea balantei de plati, asigurarea stabilitatii monedei nationale. Aceste mijloace nu vor fi redresate bancilor comerciale. BNM a utilizat alte instrumente pentru asigurarea cu lichiditati a sectorului bancar si ulterior a economiei in ansamblu.”

Marin Molosag sustine ca alocarea creditului FMI nu comporta riscuri pentru conditiile in care RM va trebui sa il achite, in schimb, spune viceguvernatorul, banii primiti vor ajuta la ameliorarea unor efecte negative ale crizei financiare mondiale: „Rezerve mai mari inseamna un semnal pozitiv pentru investitorii straini si locali, precum ca BNM prin mentinerea acestor rezerve poate face fata unei cereri sporite de valuta pe piata, precum si echilibrarea balantei de plati, adica in conditiile in care exista o cerere sporita de valuta pentru import sau pentru necesitati cu referire la investitii straine sau alte solicitari de valuta, in orice moment aceste rezerve de valuta pot fi utilizate. Nu este stabilita o perioada pentru rambursarea acestor mijloace si exista o dobanda care se achita pentre aceste mijloace. In momentul de fata e de circa 0,3 la suta, adica o dobanda simbolica, care nu ne creeaza niste presiuni pentru deservirea acestor imprumuturi.”

Mijloacele alocate de FMI nu vin insa sa acopere deficitul bugetar al statelor membre. Chiar si in aceste conditii, expertii in economie saluta programul FMI de alocare a creditelor pentru suplinirea rezervelor valutare. Expertul independent Sorin Hadarca: In fond e o noutate buna pentru RM fiindca rezervele valutare au si o semnificatie psihologica. Adica daca rezerve valutare sunt, exista si o siguranta ca in planul cursului valutar nu va surveni o criza neasteptata fiindca BNM ar avea atunci mecanismul si parghiile necesare pentru a interveni pe piata, in apararea valutei sau invers, depinde de situatie. Evenimentul dat nu va ajuta bugetul in sensul ca banii sunt destinati pentru completarea rezervelor, sunt acordati in calitate de credit, deci activele externe nete nu se majoreaza, se majoreaza doar rezervele brute si la direct guvernul nu beneficiaza de acest credit. S-a imprumutat pana acum de la bancile comerciale. Cred ca o sa faca acest lucru atata timp cat deficitul trebuie acoperit de undeva.Pentru omul simplu e intr-adevar mai dificil sa sesizeze impactul de la acest credit, insa e o chestiune care sine de o garantie in plus pentru investitorul strain care vine in RM. Deci, daca la un moment dat o sa vorbim de o relansare a cresterii economice sau o iesire din criza, atunci chestiunea asta va veni sa completeze o imagine pozitiva despre RM.”

RM primeste bani de la FMI in lipsa unui acord cu Fondul, precedentul expirand la 5 mai curent. Comentatori, dar si politicieni afirma ca FMI ar putea interveni pentru a sustine economia RM, doar dupa ce va fi depasita criza politica si vor deveni functionale institutiile statului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG