Linkuri accesibilitate

Demisia lui Van Jones, consilier al preşedintelui Obama


Un model al memorialului de la World Trade Centre
Un model al memorialului de la World Trade Centre
Van Jones, consilier al presedintelui Obama pentru crearea de locuri de munca favorabile ecologic, a demisionat dupa ce anumite declaratii facute in trecut, au stirnit minia opozitiei conservatoare. Numele lui Jones figureaza pe o petitie din 2004 in care se cerea organizarea de audieri in Congres si a altor investigatii, care sa stabileasca daca inalte oficialitati guvernamentale americane au avut un amestec in atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. In plus, au fost date la iveala comentarii jignitoare facute de consilier, tot in trecut, la adresa republicanilor.

Van Jones si-a cerut scuze saptamina trecuta pentru cele spuse, dupa care purtatorul de cuvint prezidential a declarat ca Jones isi mentine pozitia. Dar aceasta declaratie nu a avut viata lunga. Barack Obama trece printr-o perioada dificila a presedintiei sale. Este mult mai popular decit politicile sale. Unul dintre reperele majore ale programului sau — reformarea sistemului de asigurari medicale — este in pericol. Planul economic incepe sa dea rezultate, dar intre timp somajul se apropie de 10%, in timp ce datoria publica contractata ameninta sanatatea economiei americane, intr-un orizont de timp lung.

In aceste conditii Van Jones a decis sa demisioneze, pentru a nu periclita ceea ce presedintele incearca sa realizeze. El s-a dezis de petitia cu privire la atentatele teroriste si si-a cerut scuze daca declaratii ale sale au jignit pe cineva. Nu a fost suficient pentru republicani, care au replicat ca pozitiile “extremiste” ale lui Jones nu isi au locul la conducerea tarii sau in dezbaterea publica.

Ceea ce a adaugat la controversa este ca un moderator de la canalul de televiziune Fox News l-a atacat pe Jones. Cauza? O organizatie la infiintarea careia Jones participase l-a denuntat pe respectivul moderator in urma declaratiilor acestuia ca Barack Obama e rasist. Jones, care si-a inceput cariera in miscarea pentru drepturile civile ale negrilor-americani, in California este un lider in campania pentru potejarea mediului in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG