Linkuri accesibilitate

Pec la magupie - miliţian - mogul


V. Voronin portretizat în "Adevărul"

Neincrederea opozitiei in intentia lui Vladimir Voronin de a demisiona de la conducerea statului apare astazi intr-un articol din Ziua, care citeaza solicitarile liberalilor: Voronin sa-si prezinte demisia in fata Parlamentului, nu prin interpusi. Evenimentul zilei preia ipoteza ca anuntul viitoarei demisii – asa cum a fost el facut – ar fi rezultatul presiunilor exercitate la unison asupra liderului comunistilor de catre Rusia, Uniunea Europeana si partidele pro-europene de la Chisinau. Presupunerea a fost formulata de analisti politici de peste Prut. Sunt citati Vitalie Calugareanu, dar si Denis Cenusa, care crediteaza insa varianta unei coalitii de centru-stanga intre comunisti si democrati. Intelegerea ar putea surveni daca la Curtea constitutionala se decide marti ca alegerea lui Mihai Ghimpu la conducerea legislativului nu a fost legala, se mai arata in Evenimentul zilei.

Ziarul Adevarul prezinta un portret detaliat al liderului comunistilor, sub titlul “Voronin, militianul care si-a dus tara la faliment”. Parcursul fostului sef de brutarie este urmarit pana la cea mai recenta declaratie de avere. Dupa 8 ani de presedintie, Voronin este cel mai bogat demnitar din Republica Moldova.

Un grupaj de trei pagini a publicat ultimul numar al revistei Dilema veche. El cuprinde un dialog intre Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent si analistul politic Cristian Ghinea. Cei doi fac, intre altele, o analiza a presei din Republica Moldova, constatand ca nu seamana deloc cu cea europeana, ca nicaieri presa nu se suprapune mai fidel politicii si ca, in plus, ar fi plicticoasa. Avadani si Ghinea sunt insa de acord ca structurile societatii civile din Moldova sunt de multe ori peste nivelul celor din Romania.

In Dilema apar de asemenea note de calatorie dincolo de Prut si se reia o analiza publicata in Timpul, de la Chisinau, semnata de Nicu Popescu. In interventia directorului executiv al Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau, Victor Chirila, acesta atrage atentia ca problema integrarii Moldovei in structurile europene a fost transformata in vorba goala de comunisti si a fost monopolizata integral de birocrati. Nu in ultimul rand, Uniunea Europeana ar fi gresit negasind politicile cele mai potrivite pentru a sustine aspiratiile de integrare ale moldovenilor.
XS
SM
MD
LG