Linkuri accesibilitate

Şoselele patriei şi ebrietatea


Ac de cojocul şoferilor aghesmuiţi

După intrarea în vigoare a noului Cod Contravenţional, care prevedea amenzi severe pentru şoferii ageamii-iresponsabili-aghesmuiţi, era firesc ca numărul accidentelor şi neregulilor pe şoselele patriei să se micşoreze.

Asta s-a şi întîmplat. Poliţia rutieră a declarat după o vreme că noul Cod Contravenţional a ameliorat situaţia, că accidentele s-au împuţinat şi că şoferii au devenit mai vigilenţi. Declaraţia victorioasă a poliţiei rutiere i-a îmbărbătat pe mulţi cetăţeni şi mărturisesc că am fost şi eu unul dintre cei care a crezut sincer în izbînda cumpătării şi moderaţiei.

Se vede însă acum că atît declaraţia triumfătoare a poliţiştilor, cît şi bucuria cetăţenilor au fost pripite. De ce? Pentru că, iată, deunăzi poliţia a mai făcut o declaraţie: “Cu părere de rău, numărul accidentelor comise de şoferii în stare de ebrietate avansată nu a scăzut nici după intrarea în vigoare a noului Cod Contravenţional…”

Na-ţi-o bună că ţi-am frînt-o! Iese acum că nici noul Cod Contravenţional nu i-a disciplinat pe şoferii care obişnuiesc să pilească. Şi ce să facem acum?
Păi, în primul rînd, nu mai trebuie să fim atît de creduli şi naivi. Se pare că în spaţiul acesta ciudat-miraculos năravurile vechi nu dispar repede. E nevoie de ceva timp.

În al doilea rînd, e nevoie de perseverenţă şi de pedepse mult mai aspre. Se vede că noul Cod Contravenţional nu i-a speriat prea tare pe cei care-şi fac burta bute şi gura pîlnie. Or mi se pare de domeniul evidenţei faptul că şoferii aghesmuiţi nu au ce căuta pe şosele. Carnagiile pe care aceştia le provoacă an de an sînt un argument irefutabil. O lege mult mai drastică, care la a doua abatere i-ar lipsi pe vecie de dreptul de a şofa, le-ar scoate gărgăunii din cap. Şi nu e nici o problemă dacă vor circula cu transportul în comun. O mai fac şi alţii şi supravieţuiesc. Mai bine să doarmă aghesmuiţi acasă, decît să conducă automobile…
XS
SM
MD
LG