Linkuri accesibilitate

Demisie, dezicere, dezlegare


În aşteptarea vacanţării postului de şef al statului

Presa de astăzi comentează pe larg şedinţa de ieri a Parlamentului. Ziarul de Gardă şi Timpul constată că Voronin nu se grăbeşte să plece din funcţia de şef al statului, chiar dacă a decis să rămână deputat de rând.

„Dezlegarea de Voronin” – este titlul editorialului Anetei Grosu din numărul de astăzi al Ziarului de Gardă. Dezicerea, de bună voie, a lui Vladimir Voronin de funcţia de şef al statului este importantă, în primul rând, crede autoarea, pentru funcţionarea paşnică a instituţiilor statului. Acest fapt, scrie Aneta Grosu, ar spulbera teama şi confuziile ce-i frământă astăzi pe angajaţii instituţiilor de stat care, deşi simt că guvernarea comunistă pleacă, continuă, pentru orice eventualitate, să facă jocuri duble, lucru periculos pentru societate, concluzionează ziarista.

Tot în Ziarul de Gardă aflăm că Vladimir Voronin în cei 8 ani de guvernare, a conferit peste 2500 de distincţii de stat. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost oferite angajaţilor Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, deputaţilor PCRM, membrilor SIS, ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai CCCEC. Cine anume şi şi de ce, aflaţi răsfoind Ziarul de Gardă?

Voronin pleacă deputat de rând, este concluzia la care a ajuns editorialistul Arcadie Gherasim în Timpul. Autorul le oferă cititorilor un şir de răspunsuri la întrebările privind ce s-a produs în zilele de 1 şi 2 septembrie în rândurile PCRM? De ce Voronin nu a aşteptat ca parlamentul, prin lege organică, să-l oblige să cedeze interimatul?

O trecere în revistă a dezbaterilor de ieri din Parlament pe subiectul crizei economice, o găsiţi tot în Timpul, într-un articol al Valentinei Baciul, intitulat „Republica Moldova este în prag de faliment”. Peste câteva săptămâni, guvernul Greceanâi, aflat „în demisie”, va fi în incapacitatea de a achita salariile bugetarilor, iar economia moldovenească se poate prăbuşi din cauză că executivul comunist s-a împrumutat exclusiv de la băncile comerciale de pe piaţa internă, constată ziarista ca urmare a declaraţiilor deputaţilor de la şedinţa în plen.

Curios, dar mai multe portaluri şi ziare din Rusia anunţă ştirea eronată cum că preşedintele Voronin şi-ar fi dat deja demisia, deşi mai are timp să o facă până pe data de 14 septembrie, după cum a spus el însuşi.

Unele ziare, printre care Pravda sau Izvestia publică în ediţiile on-line, chiar ambele ştiri, una în care anunţă că preşedintele Voronin a demisionat, şi alta potrivit căreia Vladimir Voronin şi-ar fi exprimat intenţia să demisioneze. Totul a pornit de la o ştire difuzată de agenţia RIA Novosti.

Ediţia on-line a ziarului de la Bucureşti, ZIUA, preia informaţia agenţiei ruse ITAR-TASS, potrivit căreia liderul transnistrean Igor Smirnov şi-a exprimat speranţa că Transnistria va fi recuoscută în cele din urmă pe plan internaţional. Smirnov mai spune că Transnistria nu se va uni niciodată cu R. Moldova, făcând referire la referendumul din septembrie 2006, când locuitorii din stânga Nistrului s-au pronuntat pentru independenta si alipirea republicii la Rusia.
XS
SM
MD
LG