Linkuri accesibilitate

Faptul divers ridicat la rang de informaţie


Hebdomadarul 22 despre deriva presei din România

Doua stiri din ziarele centrale informeaza asupra situatiei politice din Republica Moldova. Ziua scrie despre contestatia depusa de comunisti la Curtea constitutionala si care invoca ilegalitatea alegerii liderului liberal Mihai Ghimpu ca presedinte al parlamentului. In Gardianul, este citat Jurnalul de Chisinau in legatura cu iminentul anunt de vacantare a postului de sef al statului. Conform constitutiei, interimatul pana la alegerea presedintelui va fi asigurat de seful legislativului, adica de Mihai Ghimpu.

La Bucuresti, starneste zi de zi discutii viitoarea lege unica de salarizare a bugetarilor, care ar urma sa intre intr-un pachet de legi pe care guvernul isi asuma raspunderea. In Adevarul, Laurentiu Ciocazanu sustine ca statul roman ar trebui sa vada in criza economica o oportunitate de a se reforma. “Palavre despre reforma statului auzim de 20 de ani, dar niciun guvern nu s-a obosit sa se schimbe pe sine insusi” – scrie jurnalistul. Opozitia la reformarea sistemului public nu este insa nici acum mai putin dura – proba atitudine amagistratilor. Comentariul se refera apoi la protestele magistratilor care incearca sa blocheze noul sistem de salarizare, prin care ei ar pierde o parte din consistentele privilegii.

Despre cum dezbate mass media din Romania problemele la zi scrie un editorial Rodica Palade, in saptamanalul 22. Ea porneste de la nedumerirea unui diplomat strain, recent sosit la Bucuresti, si care a dorit sa se puna la zi cu informatia uitandu-se la televizor. “Cum e posibil ca faptul divers sa ia locul informatiei?” O intrebare simpla, al carei raspuns se afunda insa in culoare alocala – scrie comentatoarea. Dar deriva presei din Romania, care nu mai informeaza ci manipuleaza, pare sa fi fost sesizata de cetateni. Un barometru realizat de Trasparency International este citat in 22 cu concluzia ca presa a cazut sever in topul institutiilor care se bucura de increderea romanilor.

In Evenimentul zilei, Ioana Lupea discuta despre un alt defect al vietii publice din Romania: pierderea din vedere a esentialului. Prea multa lume stie pe de rost ce replici si-au aruncat adversarii politici, dar nimeni nu observa ca “puterea de a schimba ceva nu sta nici in presedinte si nici in politicieni, ci chiar in cetatenii acestei tari. Schimbarea nu se va produce decat atunci cand majoritatea va fi formata din oameni cu bun-simt, cinstiti, cumpatati si responsabili, care-si cunosc drepturile si obligatiile”.
XS
SM
MD
LG