Linkuri accesibilitate

Acord israelo-american privind sistarea construirii de aşezări în teritoriile palestiniene?


Premierul israelian Netanyahu şi emisarul american George Mitchell în cursul unei întîlniri la Londra în luna august
Premierul israelian Netanyahu şi emisarul american George Mitchell în cursul unei întîlniri la Londra în luna august

O astfel de înţelegere ar deschide calea reluării negocierilor israelo-palestiniene

Surse din Statele Unite si Israel au facut cunoscut ca cele doua parti s-ar apropia de un acord, vizind oprirea asezarilor evreiesti in teritorii ocupate. Daca premierul Israelului, Beniamin Netanyahu aproba o astfel de intelegere, asta ar putea deschide calea reluarii negocierilor dintre israelieni si palestinieni, pentru prima data din iarna trecuta cind fortele israeliene au atacat Fisia Gaza, aflata sub controlul miscarii palestiniene Hamas.

Raporturile dintre Obama si Netanyahu, importante politic pentru ambii lideri in tarile lor, au debutat cu stingul. Observatorii politici spun ca premierul israelian are acum sansa sa modifice aceasta situatie, acceptind acordul cu privire la asezari. Oficialitati americane lasa sa se inteleaga ca daca primul ministru opteaza pentru solutia agreata de administratia de la Washington, va beneficia de raporturi bune cu Barack Obama, ceea ce il poate ajuta politic in Israel. Acolo, cei care-l reprezinta public pe premier au evitat sa se pronunte cu privire la oferta Washingtonului.

Trimisi speciali israelieni s-au intilnit cu reprezentanti ai Consiliului pentru Securitate Nationala in capitala Statelor Unite si astazi se vor intretine cu trimisul special american, George Mitchell. Acesta va reveni in Orientul Mijlociu saptamina viitoare. Se planuieste ca la sfirsitul lunii, pe fondul lucrarilor Adunarii Generale ONU sa fie organizata o intilnire intre presedintele Obama, seful Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas si premierul Israelului, Netanyahu.

Presedintele Israelului, Shimon Peres a spus ca Obama va prezida intilnirea si ca acolo s-ar putea decide reluarea negocierilor. Dar deocamdata Casa Alba se concentreaza asupra discutiilor cu israelienii. Acordul ar putea prevede ca Statele Unite sa accepte ca Israelul sa termine cladirile din asezari care sint in constructie, urmind ca Israelul sa stopeze evacuarile si demolarile din Estul Ierusalimului, zona pe care atit israelienii cit si palestinienii o revendica. Israelul doreste se pare si o promisiune ca poate relua constructiile in asezarile evreiesti din teritorii ocupate, dupa sase pina la noua luni, daca convorbirile esueaza. Cele doua parti sint acum mai optimiste decit a fost cazul in ultimele luni ca un acord poate fi incheiat.

XS
SM
MD
LG