Linkuri accesibilitate

Vor continua sau nu lucrările de renovare, în condiţiile în care bugetul de stat este secătuit de bani?

Mihai Ghimpu
Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu a inspectat marţi şantierul în care s-a transformat acum clădirea Legislativului, devastată în urma violenţelor din 7 aprilie. După încheirea controlului, Mihai Ghimpu a constatat că reparaţia sediului Parlamentului este una de lux, în actualele de condiţii de criză. Şeful legislativului a precizat presei că s-au cheltuit pînă acum 46 milioane de lei pentru lucrări de reparaţie la acest edificiu.

Veaceslav Negruţă
Expertul economic Veaceslav Negruţă, membru al Partidului Liberal-Democrat, care face parte din noua majoritate parlamentară, ne-a declarat că reconstrucţia celor două clădiri – a Parlamentului şi a Preşedinţiei - ar putea fi sistată, lăsând să se înţeleagă că suma de 500 de milioane de lei la care au fost estimate lucrările de către autorităţile comuniste ar fi exagerată: „Nimeni nu a avut acces la aceste contracte încheiate între compania care lucrează şi autorităţile. E nevoie de revizuit şi acele licitaţii şi preţurile de achiziţii şi volumul de lucrări care se fac la clădirea Parlamentului. Luând în consideraţie lipsa de bani în buget nu exclud o eventuală îngheţare a lucrărilor”

În vremuri de criza, crede Veaceslav Negruţă, este mult mai rezonabil ca Legislativul să-şi ţină şedinţele în sala Palatului Republicii, închirierea căreia este mai ieftină decât reparaţia clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţei.

Presa a furnizat pînă acum date contradictorii privind cheltuielile de reconstrucţie făcute pînă acum. Ministrul demisionar al construcţiilor, Vladimir Baldovici a declarat Europei Libere că pentru ambele edificii s-au cheltuit peste 60 de milioane de lei, bani proveniţi din donaţii. Ministrul a evitat să precizeze cine anume a donat sume atît de importante, dar a accentuat că oricum vor fi nevoie şi de bani de la buget: „Bugetul oricum va trebui să suporte careva dintre cheltuieli. Dacă nu o să avem alte venturi, din altă parte. Lucrările totale ne costă în jur de 500 de milioane. Scoateţi cât o să poate să ne ajute – 100 de milioane, restul va fi necesar să găsim bani din buget”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG