Linkuri accesibilitate

Obiectivele de politică externă ale României


Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Discursul ministrului de externe Diaconescu cu ocazia zilei diplomaţiei române

De ziua diplomatiei romane, ministrul de externe Cristian Diaconescu a vrut sa se sustraga festivismelor spunind ca Romania nu are timp de contemplatii, desi principalele scopuri nationale ale ultimilor 20 de ani au fost atinse. Este vorba de aderarea tarii la NATO si Uniunea Europeana, obiective pentru care au lucrat consecvent nu doar diplomatii, ci si politicienii sau functionarii, cu atit mai mult cu cit aceste deziderate erau sustinute de o majoritate covirsitoare a populatiei. Practic in Romania nu a existat nici un partid care sa se opuna intrarii tarii in spatiul euro-atlantic.

O data pe an, la inceputul lunii septembrie, ministrul de externe roman se intilneste cu toti ambasadorii autohtoni la o reuniune care dureaza trei zile si in cadrul careia se dezbat atit probleme administrative, cit si cele geopolitice. In discursul sau de deschidere, ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a schitat principalele obiective pentru urmatoarea perioada: intarirea rolului Romaniei in cadrul Uniunii Europene si cresterea capacitatii de influentare a policii europene, punerea in aplicare a gazoductului Nabucco prin care europenii si-au propus sa aduca gaz caucazian, ocolind Rusia, proiect proritar al securitatii energetice nationale. De asemenea printre prioritatile diplomatiei romane se numara, aderarea tarii la Spatiul Schengen in 2011, ceea ce le-ar permite multor romani sa lucreze fara probleme in statele UE, dar si o legatura pragmatica spre Orient. In schimb Republica Moldova se afla printre prioritatile regionale ale Romaniei, iar Cristian Diaconescu s-a referit de sase ori in discursul sau la aceasta tara.

Ministrul roman de externe a explicat astfel ca Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, “va insista în continuare pentru o mai mare implicare a UE în R. Moldova, avind in vedere perioada economica dificila actuala, prin acordarea de asistenta financiara europeana”. Cristian Diaconescu a amintit ca “in pofida unor tensiuni induse artificial in relatia cu Republica Moldova” politica de cooperare si de sprijinire a Chisinaului pe calea europeana a ramas neschimbata.

Seful diplomatiei autohtone a vorbit si despre necesitatea unei relatii “mai pragmatice, mai predictibile a României şi totodată a Uniunii Europene cu Federatia Rusa, cu accent pe intensificarea legăturilor economice si stabilirea unor legaturi mai strinse la nivelul celor doua societati”, romana si rusa.
XS
SM
MD
LG